Deska serów to jeden z elementów bufetu śniadaniowego, który często pozostaje w pamięci gości i dla którego warto wrócić do konkretnego hotelu. W ofercie Hochland jest mnóstwo hitów, które są fantastycznym elementem w bufetach śniadań hotelowych. Marzena Rowicka, Redaktor Naczelna TRENDY art of living rozmawia na temat hotelowych śniadań z Jackiem Wyrzykiewiczem, PR & Marketing Services Managerem w Hochland Polska.

Czy śniadanie może stanowić prawdziwą kulinarną podróż z lokalnym kolorytem?

Jak najbardziej, to jedna z wizytówek każdego hotelu. A sery to fantastyczna podróż kulinarna, chociażby ze względu na różnorodność serów i ich smaków, to jeden z elementów bufetu śniadaniowego, który często pozostaje w pamięci gości. Czasami wkrada się w nasze życie żywieniowa rutyna i monotonia. Wybieramy znane nam produkty, od lat wciąż te same. Znudzeni powtarzalnością mamy ochotę sięgnąć po niezdrowe przekąski. Nic bardziej błędnego! Trzeba cały czas poszukiwać pomysłów na to, jak odnowić nasze dania, czyniąc je pełno wartościowszymi, zdrowszymi, ale przede wszystkim smaczniejszymi! Ojczyzną sera stała się Francja. Król Karol Wielki przepadał za requefortem i brie. W XVII wieku doszło prawie do wojny między Francją a Niderlandami, kiedy to Holendrzy zdobyli recepturę francuskiego sera edamskiego i zaczęli go podrabiać. Przedwojenna Francja miała 480 gatunków serów. Winston Churchill – premier angielski w czasie drugiej wojny światowej mawiał: nie można rządzić krajem, który oferuje tyle gatunków sera. Dzisiaj, choć daleko nam do serowego mocarstwa, jakim ciągle jest Francja, w naszym zasięgu jest ich ogromny asortyment. W dużych miastach można dostać prawie każdy ze słynnych światowych przysmaków. Podziału serów jest wiele, zależnie od kryteriów. Technologicznie rzecz biorąc mamy sery: świeże (białe – krowie, owcze i kozie), gotowane (topione), fermentowane (tworzą najliczniejszą grupę). Ale najbardziej chyba znamy na świecie jest ementaler, ze wspaniałymi ogromnymi dziurami, średnio tłusty, o barwie kości słoniowej i wykwintnym lekko korzennym smaku. Elastyczny i miękki, otoczony parafiną, produkowany jest w imponująco dużych krążkach. Jego nazwa pochodzi od malowniczej doliny rzeki Gemmy (Emmenthal). Szwajcaria należy do elity producentów i konsumentów sera. Wytwarzano go już w 1815 roku, a jedną z jego tajemnic był długi (dwa lata) okres dojrzewania.

Co jest ważne w hotelowych śniadaniach?

Najważniejsza jest świeżość serwowanych produktów, różnorodność i oczywiście stałe uzupełnianie braków. Łatwo zorientować się, które produkty cieszą się największym zainteresowaniem gości, bowiem produkty te najszybciej znikają ze stołów. Można tu faktycznie doszukiwać się wielu analogii, które funkcjonują w regularnym handlu. Dobrym pomysłem jest wysepka z live cooking, gdzie kucharz przygotowuje nie tylko jajecznice z różnymi dodatkami, ale także inne dania, jak chociażby naleśniki, czy też soki ze świeżych owoców. Uważamy też, że ważna jest edukacja. Nasze działania promują sery, jako smaczne i zdrowe składniki śniadania i codziennej diety. To szczególnie ważne, aby uświadomić sobie, co powinno się jeść, aby nasza dieta była zdrowa, smaczna i z pożytkiem dla rozwoju organizmu. Nasze działania mają na celu pokazać, jak sprawnie przygotować zdrowe śniadanie. Bo wszystko przecież zaczyna się od jedzenia… Wapń to dla człowieka jeden z najważniejszych pierwiastków. Jego odpowiednia ilość w diecie to niezbędny warunek zdrowych kości, prawidłowego wzrostu i pełnej harmonii organizmu. Jego niedobór to groźba ciągłego zmęczenia, wad kręgosłupa i osteoporozy. Jednocześnie promujemy zabawę w kuchni i pyszne przepisy z wykorzystaniem serów.

Jak powinno wyglądać optymalne śniadanie hotelowe?

Najlepszy skład śniadania, to białko i węglowodany (w tym także błonnik). Węglowodany to pieczywo i inne produkty zbożowe, warzywa oraz owoce, zaś najbardziej wartościowe białko to produkty mleczne. Spośród nich najprostszym do zastosowania komponentem są właśnie sery, których wysoka wartość odżywcza oraz szeroki wybór zarówno pod względem rodzaju jak i smaku, gwarantują udany i smaczny posiłek. Węglowodany spożyte pod taką postacią dostarczą niezbędnej energii dla mózgu i całego organizmu, natomiast białko zapewni odpowiednie uczucie sytości na następne kilka godzin. W ten sposób skomponowany posiłek będzie regulował apetyt na cały dalszy dzień. Dodatkowo witaminy z grupy B oraz wapń i magnez zawarte w serach poprawą przewodnictwo impulsów nerwowych, dzięki czemu pomagają w szybszym myśleniu i lepszej koncentracji. Warto zatem na nowo odkryć smak śniadań.

Dlaczego śniadania są tak ważne w codziennej diecie?

Brak śniadań powoduje wzmożony głód w dalszej części dnia. W ten sposób na kolejny posiłek zjemy dużo więcej. Większy głód oznacza także niekontrolowane, nie zawsze zdrowe przekąski między posiłkami i podjadanie. Zapominanie o śniadaniu prowadzi do nieregularnego jedzenia, co z kolei zaburza metabolizm i istotnie zwiększa szanse na odkładanie się tkanki tłuszczowej. Warto przy tym wiedzieć, że śniadanie daje nam nie tylko energię i siłę do pracy, lecz także jest zwiększa koncentrację i stanowi siłę napędową dla naszego mózgu, który już od wczesnych godzin porannych musi pracować na najwyższych obrotach. Jedząc regularnie co 3-4 godziny zapewniamy sprawne funkcjonowanie organizmu, przyspieszamy metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. Badania dowodzą także, że regularne spożywanie śniadań sprzyja szczupłej sylwetce.

Czym wyróżniają się sery na tle wszystkich innym przetworów mlecznych?

Sery są bogatym źródłem wielu składników odżywczych, które w pozostałych produktach mlecznych występują z dużo mniejszą koncentracją. W serach możemy znaleźć wysokowartościowe białko o wzorcowym składzie aminokwasów, wapń w ponad ośmiokrotnie większej ilości niż w mleku, fosfor, magnez, żelazo, potas, cynk, witaminę A, E i D, beta-karoten oraz witaminy z grupy B, w tym szczególnie witaminę B2. Niezwykłość serów potwierdza ich skład – z wyjątkiem błonnika i witaminy C sery zawierają wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Skład ten ma bezpośredni wpływ na stan naszego organizmu. Wysoka zawartość białka, jako głównego materiału budulcowego, stymuluje wzrost i rozwój organizmu, w tym przede wszystkim mięśni i tkanki nerwowej. Białko wchodzi w skład wszystkich tkanek, enzymów, hormonów i przeciwciał, dlatego też jego odpowiedni poziom w diecie jest tak istotny. Wapń to niezbędny składnik dla naszych kości i zębów. Jedząc dużo serów chronimy organizm przed osteoporozą. Ponadto wapń jest niezbędny do prawidłowej pracy serca, regulując m.in. kurczliwość mięśni, krzepnięcie krwi oraz obniżając cieśninie krwi. Badania wskazują także na istotną rolę wapnia w obniżaniu ryzyka wystąpień nowotworów jelita grubego. Dodatkowo sery stanowią dobre źródło tyrozyny – aminokwasu, który zwiększa odporność na zmęczenie i stres oraz korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Niedobór tyrozyny (a więc także małe spożycie serów) wpływa na obniżenie poziomu dopaminy, której zawartość stymuluje nasz nastrój. Zbyt niski poziom dopaminy może prowadzić do depresji, wysoki zaś poziom skutkuje dobrym nastrojem i pozytywnym nastawieniem do życia. Sery to także źródło sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA), które wykazują wiele działań prozdrowotnych – przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe. Badania dowodzą również, że spożywanie produktów z odpowiednią zawartością CLA redukuje zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie. Dla wszystkich koneserów sera dbających o linię jest również inna dobra wiadomość. Sery są produktem bardzo sycącym, dlatego też już po kilku kęsach czujemy nasycenie. Dzięki czemu radość z jedzenia pozostaje na dłużej i łatwiej nam delektować się mnogością smaków i zapachów, jakie serwują nam liczne gatunki serów.

Jakie trendy można zaobserwować wśród gości hotelowych i potencjalnych konsumentów?

Konsumenci wracają do prostych, domowych smaków, a jednocześnie poszukują nowości, przy czym cenią sobie zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie i coraz więcej sportu na co dzień. Wszechogarniający szybki styl życia inspiruje do poszukiwania szybkich i wygodnych rozwiązań. Ważne są inspiracje kulinarne, które często przyczyniają się do tworzenia nowych trendów. Dlatego regularnie organizujemy warsztaty kulinarne, spotkania prasowe lub inne formy aktywności dla różnych odbiorców docelowych, których zadaniem jest edukacja i promocja naszych produktów w konkretnych przykładach wykorzystania w przygotowaniu propozycji kulinarnych. W mijającym roku zrealizowaliśmy cykl spotkań Smaki Sezonu Almette w gospodarstwie slow food Pana Ziółko, gdzie z gospodarzem spotykali się mistrz kulinarny David Gaboriaud oraz znani i cenieni blogerzy, którzy wśród swoich czytelników i obserwatorów z przyjemnością promowali trend „ogrodniczy”, zachęcając do samodzielnego uprawiania warzyw w przydomowych ogródkach, w domu czy na parapetach. Razem poznawali tajniki uprawy tych warzyw, a także przygotowywali pyszne dania z dodatkiem kultowego serka Almette. Z kolei od września udało się nam rozpocząć długofalową współpracę z Damianem Kordasem, zwycięzcą IV edycji programu Masterchef. To młody, utalentowany kucharz, wschodząca kulinarna gwiazda, z ogromnym potencjałem. W ramach serii #PyszneInspiracje Damian Kordas przygotowuje serię przepisów, w których głównym bohaterem i odkryciem będzie jest kremowy Hochland. Bieżący rok to dla serów Hochland czas mocnej komunikacji nie tylko wysokiej jakości naturalnych składników, ale też ich kulinarnego zastosowania. Wszystkie te działania mają na celu sprawić, żeby Polacy jeszcze bardziej pokochali sery Hochland! Pierwsze odcinki #Pysznych Inspiracji można już zobaczyć w mediach na www.youtube.com. Goście hotelowi są zawsze także potencjalnymi konsumentami produktów pochodzących z naszej oferty, dlatego warto w kategoriach priorytetowych podchodzić do aktywnego uczestniczenia w procesie tworzenia trendów, wręcz mody na spożywanie określonych produktów. Przy okazji należy pamiętać o tym, że w działaniach operacyjnych przydają się także praktyczne wskazówki, chociażby ta, aby wyjmować sery z lodówki na godzinę przed podaniem, gdyż muszą one pooddychać i rozwinąć aromat. Sery, nie tylko pleśniowe, warto podawać w towarzystwie owoców: winogron, jabłek, orzechów. Sery są bardzo smaczne z bagietką lub krakersami i pięknie się z tymi dodatkami komponują. Estetyka serwowania potraw jest sztuką samą w sobie i każdy gość hotelowy, korzystający ze śniadania to docenia!

Co Hochland proponuje na hotelowe śniadania?

W ofercie Hochland jest mnóstwo hitów, które są idealnym elementem w bufetach śniadań hotelowych. Jednocześnie nasza bogata oferta smakowa serów, od serów kremowych twarogowych Almette, poprzez całą paletę serów kremowych topionych Hochland, sery żółte plasterkowane, po sery pleśniowe Valbon, sprawia, że produkty te wciąż zaskakują nas mnogością potraw, do których można je zastosować. Sery kremowe topione są szczególnie cenione za swój smak, Almette to marka, któ­ra nie ma sobie równych, Hochland Kanapkowy także bardzo szybko dołączył do grona liderów w swojej kategorii. Ostatnio w naszej ofercie pojawiło się sporo nowości.Hochland Kanapkowy o niezwykle wyrazistym smaku teraz w wersji Mini. Podzielony na 4 porcje jest gotowy, aby wyskoczyć na spacer, do pracy czy na wycieczkę. Nowy Hochland Kanapkowy Mini dostępny jest w trzech wariantach: w wersji ze smakiem Śmietankowym oraz miksem smaków – Śmietankowy i Ze szczypiorkiem oraz Śmietankowy i Z ogórkiem i koperkiem. Kolejna nowość to ulubione smaki puszystego serka twarogowego Almette dostępne w opakowaniu z czterema mini porcjami. Mini Almette to wygodne rozwiązanie dla wszystkich, którzy w każdej sytuacji chcą jeść świeży i naturalny serek oraz dzielić się tym, co najlepsze! Najwyższej jakości 100% naturalne składniki sprawiają, że serek Almette zachwyca niepowtarzalnym smakiem nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Jedna mini porcja wystarczy do przygotowania 1-2 kanapek, dzięki czemu podczas każdego posiłku, kiedy tylko przyjdzie ochota – możemy sięgnąć po świeżą porcję serka. Do wyboru są trzy najpopularniejsze warianty smakowe – śmietankowy, z ziołami i jogurtowy. Z kolei ser Hochland BURGER & TOAST jest stworzony do przyrządzenia rozmaitych dań na ciepło m.in. tostów, grzanek, zapiekanek czy w końcu pysznych burgerów, które od miesięcy królują we wszystkich rankingach na najbardziej trendy dania. Ser, który pod wpływem temperatury idealnie się topi, po stopieniu świetnie się ciągnie i co najważniejsze nadaje potrawom oryginalny smak. My chcemy cały czas zaskakiwać konsumentów produktami, które wykraczają poza tradycyjne rozumienie sera. Istnieje kilka dobrych przykładów, jak chociażby owocowe warianty naszego serka Almette – pierwsze owocowe sery w tej marce i kategorii. Od innych producentów serów w Polsce Hochland Polska odróżnia strategiczne podejście do konsumenta. Wszystkie sery Hochland mają jeden wspólny mianownik: bardzo wysoką jakość i co za tym idzie, doskonałe walory smakowe. Naszym sposobem na dalszy rozwój jest zrozumienie, antycypowanie i kreowanie potrzeb konsumentów oraz jak najtrafniejsze realizowanie tych marzeń. Połączenie produktowej siły Hochland, z siłą marki oraz ze zrozumieniem konsumentów zabezpieczy kolejne lata rozwoju biznesu. Bez względu jednak na rodzaj sera i jego skład – równie ważny jest dobór surowców, z których jest on produkowany. A zatem wybierając ser zwróćmy uwagę na to, że sery Hochland są produkowane ze świeżych, naturalnych produktów pochodzących z naszego regionu i strefy geograficznej. Dzięki temu mają one dużo korzystniejszy wpływ na nasz organizm i są w pełni bezpieczne nawet dla naszych najmłodszych pociech.

O czym warto pamiętać przy planowaniu zarządzaniem śniadaniami hotelowymi?

Olbrzymią rolę w zarządzaniu śniadaniami w hotelu odgrywają sami managerowie. Ważny jest odpowiedni dobór asortymentu i ułożenie produktów na stołach, eliminacja duplikacji, by móc wprowadzać komplementarne rozwią­zania. Istotne jest także mierzenie obrotu i zyskowności i także zarządzanie samą powierzchnią części magazynu i chłodni, która zajmowana jest przez produkty przeznaczone na śniadania. Wielokrotnie można zobaczyć lodówki, w których hotelarz trzyma mleko UHT i przyznaje jemu tyle samo miejsca, co całości serów. To nie jest efektywne, ani z punktu widzenia ob­rotów, ani zysków, nie wspominając o logice (UHT nie wymaga warunków chłodniczych). Efektywne zarządzanie powierzchnią magazynową to jeden z kluczowych elementów, by można było efektywnie odpowiadać na rosnącą presję rynku i aby być faktycznie konkurencyjnym w każdym wymiarze.
Dziękujemy za rozmowę!

Hochland istnieje na polskim rynku od początku lat 90-tych. Obecnie posiada w Polsce dwa zakłady – w Kaźmierzu i Węgrowie. Hochland, Almette, Valbon to wiodące na rynku marki, pod którymi kryje się cała gama produktów, dostępna także dla rynku HoReCa. Produkty można odnaleźć we wszystkich najważniejszych kategoriach serów. Doskonały smak i jakość zawdzięczają najlepszym surowcom i technologiom.

Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager
W Hochland Polska od 1995 roku. Karierę zawodową zaczynał od działu administracji sprzedaży, przez trade marketing, po stanowisko PR managera. Obecnie jest odpowiedzialny za PR Hochland Polska. Ukończył Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu i studia podyplomowe z zakresu zarządzania w Niemczech. Wcześniej pracownik naukowy, stypendysta Uniwersytetów Humboldta, Hohenheim i ETH Zurich, autor wielu publikacji na temat ekonomiki, zarządzania i komunikacji. Ostatnio ukończył Management Development Program Die Akademie für Führungskräfte. Wyróżniony przez Stowarzyszenie Content Marketing Polska Piórem Roku 2015 za artykuł o promocji zdrowia.