Powrót
2 PORCJE 20 MINUT

Burger wołowy w grahamce z pikantną salsą i serem

Składniki:
BURGER
  •  300 g mielonej wołowiny z antrykotu, rostbefu lub łopatki
  •  2 plastry sera Hochland Gouda Wędzona
  •  2 bułki grahamki
  •  sól morska
  •  świeżo mielony pieprz
  •  odrobina mąki
  •  olej ryżowy do smażenia
  •  opcjonalnie kilka listków ulubionej sałaty
SALSA
  •  1 średni pomidor
  •  1/2 małej cukinii
  •  1/2 małej papryki żółtej
  •  1 mała szalotka
  •  1 mała papryczka chilli
  •  sok 1/4 cytryny lub 1/2 limonki
  •  odrobina oliwy
  •  łyżeczka musztardy dijon
  •  sól i pieprz do smaku
  •  posiekana kolendra do smaku

Przepis krok po kroku

  • 1. przygotuj salsę: pomidora, cukinię i żółtą paprykę pokrój na małą kostkę, z pomidora usuń gniazda nasienne
  • 2. szalotkę i chilli drobno posiekaj, dodaj wraz z resztą składników do warzyw, wymieszaj i odstaw
  • 3. z mięsa uformuj dwa niezbyt wysokie i dość duże burgery, z lekkim wgłębieniem na środku
  • 4. oprósz solą, pieprzem i mąką
  • 5. na gorącej żeliwnej patelni rozgrzej mocno olej, smaż burgery około 2,5 minuty z każdej strony, obracając je co 30 sekund
  • 6. na usmażonym mięsie połóż gruby plaster sera Hochland Gouda Wędzona
  • 7. trzymaj pod przykryciem około 2 minut do momentu aż ser delikatnie się roztopi
  • 8. zdejmij z patelni i odstaw
  • 9. bułkę można przed podaniem delikatnie podpiec w piekarniku lub na patelni
  • 10. bułkę przekrój na pół, spód wyłóż sałatą, na niej ułóż burgera z serem, a na nim porządną porcję salsy
  • 11. przykryj wierzchem bułki i podawaj