Powrót
Limonkowo-czekoladowy sernik na zimno
Składniki:
Wszystkie składniki
- 500 g sera Hochland Cremette
- 1 opakowanie ciasteczek czekoladowych
- 20 g masła
- 200ml mleka kokosowego
- 3 listki żelatyny
- 2 limonki
- 120 g cukru pudru
- karambola i pistacje do dekoracji
Przepis krok po kroku
- 1. przygotuj spody - rozgnieć ciasteczka wałkiem w torebce foliowej
- 2. przełóż pokruszone ciastka do miski, dodaj roztopione masło i wymieszaj na gładką masę
- 3. spód formy wyłóż masą ciasteczkową, lekko ugniataj i wyrównaj, następnie odstaw w chłodne miejsce
- 4. żelatynę rozpuść zgodnie z przepisem na opakowaniu
- 5. ser Cremette zmiksuj z mlekiem kokosowym i cukrem pudrem
- 6. dodaj roztwór żelatyny i dokładnie wymieszaj
- 7. wyciśnij sok z jednej limonki i dodaj do masy sernikowej
- 8. otrzyj cienko (tylko zewnętrzną zieloną warstwę) skórkę z drugiej limonki, uprzednio wyparzonej, następnie dodaj do pozostałych składników
- 9. drobniutko pokrój miąższ jednej limonki, po usunięciu przegród nasiennych, błonek i pestek wmieszaj do sernika
- 10. masę serową wlej do formy na spód z herbatników
- 11. odstaw w chłodne miejsce do stężenia na kilka godzin
- 12. sernik udekoruj plasterkami karamboli i orzechami pistacjowymi
- 13. sernik możesz przygotować również w formie porcjowanej, w silikonowych foremkach, wykończony limonkowym żelem i udekorowany listkiem bazylii