Powrót
12 porcji 20 minut + czas chłodzenia

Limonkowo-czekoladowy sernik na zimno

Składniki:
Wszystkie składniki
  •  500 g sera Hochland Cremette
  •  1 opakowanie ciasteczek czekoladowych
  •  20 g masła
  •  200ml mleka kokosowego
  •  3 listki żelatyny
  •  2 limonki
  •  120 g cukru pudru
  •  karambola i pistacje do dekoracji

Przepis krok po kroku

  • 1. przygotuj spody - rozgnieć ciasteczka wałkiem w torebce foliowej
  • 2. przełóż pokruszone ciastka do miski, dodaj roztopione masło i wymieszaj na gładką masę
  • 3. spód formy wyłóż masą ciasteczkową, lekko ugniataj i wyrównaj, następnie odstaw w chłodne miejsce
  • 4. żelatynę rozpuść zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • 5. ser Cremette zmiksuj z mlekiem kokosowym i cukrem pudrem
  • 6. dodaj roztwór żelatyny i dokładnie wymieszaj
  • 7. wyciśnij sok z jednej limonki i dodaj do masy sernikowej
  • 8. otrzyj cienko (tylko zewnętrzną zieloną warstwę) skórkę z drugiej limonki, uprzednio wyparzonej, następnie dodaj do pozostałych składników
  • 9. drobniutko pokrój miąższ jednej limonki, po usunięciu przegród nasiennych, błonek i pestek wmieszaj do sernika
  • 10. masę serową wlej do formy na spód z herbatników
  • 11. odstaw w chłodne miejsce do stężenia na kilka godzin
  • 12. sernik udekoruj plasterkami karamboli i orzechami pistacjowymi
  • 13. sernik możesz przygotować również w formie porcjowanej, w silikonowych foremkach, wykończony limonkowym żelem i udekorowany listkiem bazylii