Powrót
Sernik waniliowo-cytrynowy z mango
Składniki:
Masa serowa
- 500 g sera Hochland Cremette
- 200 ml śmietany 30%
- 7 łyżek cukru pudru
- 1 cytryna
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Spód
- 225g ciastek digestive
- 100g masła
Mus mango
- 450 ml pulpy mango (w puszce)
- 5 łyżeczek żelatyny
- 50 ml wody
Przepis krok po kroku
- 1. pokrusz herbatniki
- 2. dodaj roztopione masło
- 3. zblenduj na gładką masę
- 4. wyłóż nią spody foremek
- 5. odstaw w chłodne miejsce
- 6. rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia
- 7. ubij śmietanę kremówkę na średnio sztywną masę
- 8. dodaj cukier i ubij na sztywną pianę
- 9. połącz ser Cremette z roztworem żelatyny i dodaj do masy śmietanowo - cukrowej
- 10. wyparz cytrynę, usuń z niej skórkę i wyciśnij
- 11. dodaj otartą skórkę i sok do masy serowej, dokładnie wymieszaj
- 12. wlej masę sernikową do foremek i odstaw do stężenia
- 13. wlej do miski pulpę z mango
- 14. dodaj roztwór żelatyny i dokładnie wymieszaj
- 15. wlej do foremek lub pucharków na warstwę sernikową
- 16. odstaw na dwie godziny do stężenia
- 17. wyjmij serniczki z tortownic lub podawaj w pucharkach
- 18. dekoruj listkiem mięty lub świeżymi owocami