Powrót
na 5 serniczków o średnicy ok. 7cm 120 minut

Sernik waniliowo-cytrynowy z mango

Składniki:
Masa serowa
  •  500 g sera Hochland Cremette
  •  200 ml śmietany 30%
  •  7 łyżek cukru pudru
  •  1 cytryna
  •  6 łyżeczek żelatyny
  •  1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Spód
  •  225g ciastek digestive
  •  100g masła
Mus mango
  •  450 ml pulpy mango (w puszce)
  •  5 łyżeczek żelatyny
  •  50 ml wody

Przepis krok po kroku

  • 1. pokrusz herbatniki
  • 2. dodaj roztopione masło
  • 3. zblenduj na gładką masę
  • 4. wyłóż nią spody foremek
  • 5. odstaw w chłodne miejsce
  • 6. rozpuść żelatynę w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia
  • 7. ubij śmietanę kremówkę na średnio sztywną masę
  • 8. dodaj cukier i ubij na sztywną pianę
  • 9. połącz ser Cremette z roztworem żelatyny i dodaj do masy śmietanowo - cukrowej
  • 10. wyparz cytrynę, usuń z niej skórkę i wyciśnij
  • 11. dodaj otartą skórkę i sok do masy serowej, dokładnie wymieszaj
  • 12. wlej masę sernikową do foremek i odstaw do stężenia
  • 13. wlej do miski pulpę z mango
  • 14. dodaj roztwór żelatyny i dokładnie wymieszaj
  • 15. wlej do foremek lub pucharków na warstwę sernikową
  • 16. odstaw na dwie godziny do stężenia
  • 17. wyjmij serniczki z tortownic lub podawaj w pucharkach
  • 18. dekoruj listkiem mięty lub świeżymi owocami