Powrót
Twarożkowa Panna Cotta z musem malinowym
Składniki:
Wszystkie składniki
- 500g świeżych lub mrożonych malin
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50ml wody
- 250g sera Hochland Cremette
- 200ml śmietany 30%
- 50ml mleka
- 100g cukru z prawdziwą wanilią
- 50ml wody
- garść świeżych malin i borówek do dekoracji
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100g granoli czekoladowej
Przepis krok po kroku
- 1. umyj maliny, wsyp je do miski, dodaj cukier, całość zmiksuj
- 2. rozpuść we wrzątku żelatynę i połącz z musem owocowym
- 3. wlej masę owocową do wysokich szklanek lub do plastikowych shotów, do 1/3 wysokości naczyń
- 4. wstaw do chłodni na 2 godziny do stężenia
- 5. przygotuj panna cottę: połącz śmietanę, mleko, cukier i wanilię, wymieszaj i zagotuj
- 6. rozpuść żelatynę według wskazówek na opakowaniu, dodaj do panna cotty
- 7. połącz panna cottę z serem Cremette, zmiksuj i ostudź
- 8. wystaw pucharki z żelem z chłodni, uzupełnij je masą twarożkową
- 9. odstaw ponownie do chłodni do stężenia
- 10. dekoruj granolą, świeżymi owocami i listkami ziół
- 11. panna cottę możesz przygotować również w formie mini deseru - "shotu"