Powrót
Lunch sandwich
Składniki:
Wszystkie składniki
- 2 minibagietki pełnoziarniste
- 6 plastrów sera Hochland Gouda w plastrach
- 2 łyżki musztardy
- garść rukoli
- 1 awokado
- ½ limonki
- ząbek czosnku
- łyżka orzeszków pinii
Dodatki
- sos tabasco
- pomidory
- sól, pieprz
Przepis krok po kroku
- 1. bagietkę przetnij wzdłuż na pół
- 2. awokado umyj, przetnij na pół, usuń pestkę, łyżką wydrąż miąższ
- 3. rozgnieć awokado widelcem na pastę lub zblenduj, dodaj sok z limonki oraz rozgnieciony czosnek
- 4. guacamole wymieszaj na gładką masę, nałóż na dolne połówki bagietek i rozsmaruj
- 5. posyp uprażonymi lekko na suchej patelni orzeszkami pinii
- 6. złóż plastry sera w trójkąty i ułóż na kanapce
- 7. dodaj umyte i osuszone liście rukoli
- 8. górne połówki bagietek posmaruj musztardą, następnie złóż kanapki w całość
- 9. podawaj z sosem tabasco i czarnymi oliwkami na wykałaczkach albo miseczką pociętych w kostkę pomidorów doprawionych świeżym czosnkiem, solą i pieprzem