Powrót
Buraczana tortilla Cheddar&Gouda
Składniki:
Wszystkie składniki
- 1 tortilla buraczana
- 2 liście sałaty
- 1 mała czerwona cebula
- 1 pomidor
- 50g kukurydzy z puszki
- gałązka świeżej bazylii
- 100g kostek Hochland Cheddar&Gouda
- 50g wiórków Hochland Cheddar Jack
- 200g polędwiczek z kurczaka
- 30g bułki tartej lub gotowej panierki
- 30g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta papryki chili
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego
Przepis krok po kroku
- 1. umyj polędwiczki, następnie osusz na papierowym ręczniku
- 2. rozbij jajko do miski, dodaj przyprawy, oraz sól i pieprz do smaku, roztrzep na gładką masę
- 3. przygotuj w drugiej misce panierkę lub bułkę tartą
- 4. panieruj mięso najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu dokładnie obtaczaj w bułce tartej lub gotowej panierce
- 5. na patelni rozgrzej masło klarowane
- 6. smaż polędwiczki przez 7-12 minut, obracając je co 2 minuty, do czasu aż panierka będzie złota i chrupiąca, a mięso w środku dobrze usmażone
- 7. pomidora umyj i pokrój na plastry średniej grubości
- 8. sałatę umyj i osusz na papierowym ręczniku
- 9. cebulę pokrój na cienkie talarki
- 10. kukurydzę odcedź z zalewy
- 11. w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 °c
- 12. przygotuj folię aluminiową, ułóż na niej tortillę, następnie na połowie tortilli układaj kurczaka, kukurydzę, pomidor, cebulę i sałatę
- 13. posyp kostką serową Cheddar&Gouda
- 14. złóż tortillę na pół i posyp wiórkami Cheddar Jack
- 15. zapakuj w folię aluminiową zostawiając w górnej części wolną przestrzeń, tak aby ser nie przykleił się do folii
- 16. zapiekaj przez 3 - 5 minut
- 17. wyjmij z piekarnika, rozpakuj z folii i ułóż na talerzu
- 18. podawaj z sosami do wyboru