Powrót
Cheddar Jack quesadilla
Składniki:
Wszystkie składniki
- 2 tortille żytnie
- 200g kostek Hochland Cheddar&Gouda
- 500g polędwiczek z kurczaka
- 50g bułki tartej lub gotowej panierki
- 50g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta papryki chili
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego
Przepis krok po kroku
- 1. umyj polędwiczki, następnie osusz na papierowym ręczniku
- 2. rozbij jajko do miski, dodaj przyprawy, oraz sól i pieprz do smaku, roztrzep na gładką masę
- 3. przygotuj w drugiej misce panierkę lub bułkę tartą
- 4. panieruj mięso najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu dokładnie obtaczaj w bułce tartej lub gotowej panierce
- 5. na patelni rozgrzej masło klarowane
- 6. smaż polędwiczki przez 7 - 12 minut, obracając je co 2 minuty, do czasu aż panierka będzie złota i chrupiąca, a mięso w środku usmażone
- 7. w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 °c
- 8. wyłóż blachę folią aluminiową, ułóż na niej tortille, następnie na połowy placków nakładaj usmażone polędwiczki
- 9. posyp polędwiczki kostkami sera Cheddar&Gouda
- 10. złóż tortille na połowy i zapakuj każdą szczelnie w folię aluminiową
- 11. zapiekaj quesadille przez 4-5 minut
- 12. wyjmij z piekarnika, rozpakuj z folii i ułóż na talerzu
- 13. podawaj z mieszaną sałatą oraz sosami do wyboru