Powrót
2 porcje 20 minut

Cheddar Jack quesadilla

Składniki:
Wszystkie składniki
  •  2 tortille żytnie
  •  200g kostek Hochland Cheddar&Gouda
  •  500g polędwiczek z kurczaka
  •  50g bułki tartej lub gotowej panierki
  •  50g mąki pszennej
  •  1 jajko
  •  szczypta słodkiej papryki
  •  szczypta papryki chili
  •  sól i pieprz do smaku
  •  1 łyżka masła klarowanego

Przepis krok po kroku

  • 1. umyj polędwiczki, następnie osusz na papierowym ręczniku
  • 2. rozbij jajko do miski, dodaj przyprawy, oraz sól i pieprz do smaku, roztrzep na gładką masę
  • 3. przygotuj w drugiej misce panierkę lub bułkę tartą
  • 4. panieruj mięso najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu dokładnie obtaczaj w bułce tartej lub gotowej panierce
  • 5. na patelni rozgrzej masło klarowane
  • 6. smaż polędwiczki przez 7 - 12 minut, obracając je co 2 minuty, do czasu aż panierka będzie złota i chrupiąca, a mięso w środku usmażone
  • 7. w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 °c
  • 8. wyłóż blachę folią aluminiową, ułóż na niej tortille, następnie na połowy placków nakładaj usmażone polędwiczki
  • 9. posyp polędwiczki kostkami sera Cheddar&Gouda
  • 10. złóż tortille na połowy i zapakuj każdą szczelnie w folię aluminiową
  • 11. zapiekaj quesadille przez 4-5 minut
  • 12. wyjmij z piekarnika, rozpakuj z folii i ułóż na talerzu
  • 13. podawaj z mieszaną sałatą oraz sosami do wyboru