Powrót
4 porcje 35 minut

Kurczakowa uczta Double Cheese

Składniki:
Wszystkie składniki
  •  1000g piersi z kurczaka
  •  200g kostki Hochland Cheddar&Gouda
  •  150g wiórków Hochland Cheddar Jack
  •  100g bułki tartej lub gotowej panierki
  •  100g mąki pszennej
  •  2 jajka
  •  1 czerwona papryka
  •  pęczek szczypiorku lub doniczka oregano
  •  szczypta słodkiej papryki
  •  szczypta papryki chili
  •  sól i pieprz do smaku
  •  2 łyżki masła klarowanego

Przepis krok po kroku

  • 1. umyj mięso, następnie osusz na papierowym ręczniku
  • 2. pokrój piersi na średniej wielkości kawałki
  • 3. rozbij jajko do miski, dodaj przyprawy oraz sól i pieprz do smaku, roztrzep na gładką masę
  • 4. przygotuj w drugiej misce panierkę lub bułkę tartą
  • 5. panieruj mięso najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu dokładnie obtaczaj w bułce tartej lub gotowej panierce
  • 6. smaż kurczaka przez około 8-13 minut, obracając mięso co 2 minuty, do czasu aż panierka będzie złota i chrupiąca, a mięso w środku usmażone
  • 7. w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 °c
  • 8. paprykę pokrój na kawałki, szczypiorek posiekaj / obierz listki oregano z łodyżek
  • 9. wyłóż blachę folią aluminiową, albo przygotuj okrągłe naczynie do zapiekania
  • 10. ułóż usmażone mięso formując koło
  • 11. posyp kurczakową “pizzę” wiórkami Cheddar Jack oraz kostkami Cheddar&Gouda
  • 12. udekoruj danie papryką i zieleniną
  • 13. zapiekaj kurczakową “pizzę” przez około 3 - 5 minut
  • 14. wyjmij z piekarnika i podawaj z mieszaną sałatą oraz sosami do wyboru