Powrót
Kurczakowa uczta Double Cheese
Składniki:
Wszystkie składniki
- 1000g piersi z kurczaka
- 200g kostki Hochland Cheddar&Gouda
- 150g wiórków Hochland Cheddar Jack
- 100g bułki tartej lub gotowej panierki
- 100g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 czerwona papryka
- pęczek szczypiorku lub doniczka oregano
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta papryki chili
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego
Przepis krok po kroku
- 1. umyj mięso, następnie osusz na papierowym ręczniku
- 2. pokrój piersi na średniej wielkości kawałki
- 3. rozbij jajko do miski, dodaj przyprawy oraz sól i pieprz do smaku, roztrzep na gładką masę
- 4. przygotuj w drugiej misce panierkę lub bułkę tartą
- 5. panieruj mięso najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu dokładnie obtaczaj w bułce tartej lub gotowej panierce
- 6. smaż kurczaka przez około 8-13 minut, obracając mięso co 2 minuty, do czasu aż panierka będzie złota i chrupiąca, a mięso w środku usmażone
- 7. w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 °c
- 8. paprykę pokrój na kawałki, szczypiorek posiekaj / obierz listki oregano z łodyżek
- 9. wyłóż blachę folią aluminiową, albo przygotuj okrągłe naczynie do zapiekania
- 10. ułóż usmażone mięso formując koło
- 11. posyp kurczakową “pizzę” wiórkami Cheddar Jack oraz kostkami Cheddar&Gouda
- 12. udekoruj danie papryką i zieleniną
- 13. zapiekaj kurczakową “pizzę” przez około 3 - 5 minut
- 14. wyjmij z piekarnika i podawaj z mieszaną sałatą oraz sosami do wyboru