Powrót
10 porcji 15 minut

Śniadaniowe zawijańce tostowe z cheddarem

Składniki:
Wszystkie składniki
  •  10 plastrów chleba tostowego pszennego
  •  10 plastrów sera Hochland Cheddar i Cheddar Biały
  •  50 ml mleka
  •  2 łyżki tłuszczu do smażenia

Przepis krok po kroku

  • 1. wyłóż z opakowania dziesięć kawałków chleba tostowego
  • 2. poodkrawaj skórki z każdej kromki tosta
  • 3. każdego tosta lekko rozwałkuj, zwilż mlekiem dwa przeciwległe brzegi
  • 4. na wszystkich kromkach układaj po plastrze cheddara
  • 5. każdy kawałek pieczywa zwiń w dość ciasny rulon
  • 6. zwilżoną mlekiem krawędź tosta dokładnie dociśnij, tak, żeby się nie rozwijał
  • 7. na patelni z grubym dnem rozgrzej masło klarowane
  • 8. ułóż ruloniki i smaż przez 5 minut, często odwracając, aby usmażyły się równomiernie
  • 9. po zarumienieniu się na złoty kolor i roztopieniu sera, wyjmij usmażone zawijańce na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu
  • 10. podawaj na gorąco jako dodatek do jajecznicy albo innych zestawów śniadaniowych
  • 11. możesz serwować z zupą lub samodzielnie jako gorącą przekąskę