Powrót

Burger na czarnej bułce z filetem z kurczaka, goudą i sosem Marie Rose

Składniki:
  •  1 bułka
  •  160 g piersi z kurczaka
  •  Ciasto do kurczaka
  •  2 plastry sera Hochland Gouda
  •  Garść rukoli
  •  6 łyżek sosu Marie Rose
  •  3 plastry pikli
  •  1 plaster pomidora
BUŁKA (przepis na 7 szt)
  •  499 g mąki chlebowej
  •  230 ml wody
  •  51 g jajka
  •  40 g masła miękkiego
  •  31 g cukru
  •  26 g mleka w proszku
  •  11 g soli
  •  8 g drożdży instant
  •  10 g atramentu mątwy
  •  1 żółtko do smarowania
  •  Szczypta sezamu do posypania
CIASTO DO KURCZAKA
  •  110 g mąki pszennej
  •  110 g wody lodowatej
  •  1 jajko
  •  1 łyżeczka curry
  •  Garść mąki do oprószenia
SOS MARIE ROSE
  •  4 łyżki majonezu
  •  2 łyżki ketchupu
  •  1 łyżka sosu Worcestershire
  •  1 łyżka brandy
  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  Sól i pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

  • 1. Wszystkie składniki na bułki włóż do robota kuchennego.
  • 2. Wyrób masę na pierwszej prędkości, aż wszystko się połączy, następnie włącz prędkość drugą i mieszaj jeszcze przez 5 minut.
  • 3. Wyrobione ciasto nakryj ścierką i odstaw na 1 godzinę.
  • 4. Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski na stolnicę i uformuj mini bułeczki o wadze 120 g, przełóż je na blaszkę wyłożoną pergaminem i posmaruj z wierzchu żółtkiem, oprósz sezamem.
  • 5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 205°C przez 20 minut.
  • 6. Umytą i oczyszczoną pierś dopraw solą i pieprzem.
  • 7. Z mąki, lodowatej wody, curry oraz jajka sporządź jednolite ciasto.
  • 8. Doprawioną pierś obtocz lekko w mące, a następnie we wcześniej przygotowanym cieście.
  • 9. Smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  • 10. Z majonezu i pozostałych składników sporządź za pomocą rózgi kuchennej sos.
  • 11. Połówki przekrojonej bułki posmaruj sosem.
  • 12. Na spód połóż rukolę, następnie pierś z kurczaka, plastry sera Hochland Gouda, pikle i plaster pomidora.
  • 13. Całość przykryj górną połową bułki.