Powrót
Burger wołowy w grahamce z pikantną salsą i serem
Składniki:
BURGER
- 300 g mielonej wołowiny z antrykotu, rostbefu lub łopatki
- 2 plastry sera Hochland Gouda Wędzona
- 2 bułki grahamki
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- odrobina mąki
- olej ryżowy do smażenia
- opcjonalnie kilka listków ulubionej sałaty
SALSA
- 1 średni pomidor
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 małej papryki żółtej
- 1 mała szalotka
- 1 mała papryczka chilli
- sok 1/4 cytryny lub 1/2 limonki
- odrobina oliwy
- łyżeczka musztardy dijon
- sól i pieprz do smaku
- posiekana kolendra do smaku
Przepis krok po kroku
- 1. przygotuj salsę: pomidora, cukinię i żółtą paprykę pokrój na małą kostkę, z pomidora usuń gniazda nasienne
- 2. szalotkę i chilli drobno posiekaj, dodaj wraz z resztą składników do warzyw, wymieszaj i odstaw
- 3. z mięsa uformuj dwa niezbyt wysokie i dość duże burgery, z lekkim wgłębieniem na środku
- 4. oprósz solą, pieprzem i mąką
- 5. na gorącej żeliwnej patelni rozgrzej mocno olej, smaż burgery około 2,5 minuty z każdej strony, obracając je co 30 sekund
- 6. na usmażonym mięsie połóż gruby plaster sera Hochland Gouda Wędzona
- 7. trzymaj pod przykryciem około 2 minut do momentu aż ser delikatnie się roztopi
- 8. zdejmij z patelni i odstaw
- 9. bułkę można przed podaniem delikatnie podpiec w piekarniku lub na patelni
- 10. bułkę przekrój na pół, spód wyłóż sałatą, na niej ułóż burgera z serem, a na nim porządną porcję salsy
- 11. przykryj wierzchem bułki i podawaj