Powrót

Double burger wołowy w domowej bułce z cheddarem, bekonem, onion rings i sosem bbq

Składniki:
  •  1 bułka
  •  2 burgery wołowe (180-200g)
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  •  Sos serowy z sera Hochland Cheddar
  •  2 łyżki sosu barbeque
  •  2 plastry sera Hochland Cheddar biały
  •  3 plastry bekonu
  •  3 krążki cebuli białej o średnicy 1 cm
  •  Ciasto onion rings
  •  1 liść sałaty
  •  1 plaster pomidora
BUŁKA (przepis na 7 szt)
  •  499 g mąki chlebowej
  •  230 ml wody
  •  51 g jajka
  •  40 g masła miękkiego
  •  31 g cukru
  •  26 g mleka w proszku
  •  11 g soli
  •  8 g drożdży instant
  •  1 żółtko do smarowania
  •  Szczypta sezamu do posypania
SOS SEROWY
  •  1 łyżka masła
  •  1 łyżka mąki
  •  150 ml mleka
  •  200 g sera Hochland Cheddar
CIASTO DO ONION RINGS
  •  110 g mąki pszennej
  •  110 g wody lodowatej
  •  1 jajko
  •  Garść mąki do oprószenia

Przepis krok po kroku

  • 1. Wszystkie składniki na bułki włóż do robota kuchennego.
  • 2. Wyrób masę na pierwszej prędkości, aż wszystko się połączy, następnie włącz prędkość drugą i mieszaj jeszcze przez 5 minut.
  • 3. Wyrobione ciasto nakryj ścierką i odstaw na 1 godzinę.
  • 4. Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski na stolnicę i uformuj mini bułeczki o wadze 120 g, przełóż je na blaszkę wyłożoną pergaminem i posmaruj z wierzchu żółtkiem, oprósz sezamem.
  • 5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 205°C przez 20 minut.
  • 6. W rondelku rozpuść masło, dodaj łyżkę mąki, a po ich połączeniu wlej mleko.
  • 7. Całość zdejmij z kuchenki i dodaj rozdrobniony ser Hochland Cheddar, po czym energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • 8. Z mąki, lodowatej wody oraz jajka sporządź jednolite ciasto, pokrojoną w pierścienie cebulę obtocz lekko w mące, a następnie w cieście, smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
  • 9. Na rozgrzanym grillu smaż burgery (stopień wysmażenia dowolny pod warunkiem, że mięso było zmielone przez Ciebie z wysokiej jakości wołowiny), na wierzch gorących burgerów połóż grillowane plastry bekonu oraz plastry sera Hochland Cheddar.
  • 10. Połówki przekrojonej bułki posmaruj sosem barbeque, na dolną część połóż sałatę, na to gorącego burgera z bekonem i ser Hochland Cheddar biały i onion ringsy.
  • 11. Następnie drugiego burgera, kolejny plaster Cheddara białego, polej gorącym sosem serowym, na wierzch połóż plaster pomidora.
  • 12. Całość przykryj górną częścią bułki.