Powrót
Klasyczny burger wołowy w maślanej bułce z cheddarem, bekonem i piklami
Składniki:
- 1 bułka
- 1 burger wołowy (180-200 g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 30 g pikli
- 2 łyżki majonezu
- 2 plastry sera Hochland Cheddar
- 3 plastry bekonu
- 1 liść sałaty
- 1 plaster pomidora
BUŁKA (przepis na 7 szt)
- 499 g mąki chlebowej
- 230 ml wody
- 51 g jajka
- 40 g masła miękkiego
- 31 g cukru
- 26 g mleka w proszku
- 11 g soli
- 8 g drożdży instant
- 1 żółtko do smarowania
- Szczypta sezamu do posypania
Przepis krok po kroku
- 1. Wszystkie składniki na bułki włóż do robota kuchennego.
- 2. Wyrób masę na pierwszej prędkości, aż wszystko się połączy, następnie włącz prędkość drugą i mieszaj jeszcze przez 5 minut.
- 3. Wyrobione ciasto nakryj ścierką i odstaw na 1 godzinę.
- 4. Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski na stolnicę i uformuj mini bułeczki o wadze 120 g, przełóż je na blaszkę wyłożoną pergaminem i posmaruj z wierzchu żółtkiem, oprósz sezamem.
- 5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 205°C przez 20 minut.
- 6. Na rozgrzanym grillu usmaż burgera (stopień wysmażenia dowolny pod warunkiem, że mięso było zmielone z wysokiej jakości wołowiny).
- 7. Na górę gorącego burgera połóż grillowane plastry bekonu oraz plastry sera Hochland Cheddar.
- 8. Połówki przekrojonej bułki posmaruj majonezem, na dolną część połóż sałatę, następnie gorącego burgera z bekonem i serem Hochland Cheddar, pikle i plaster pomidora.
- 9. Całość przykryj górną częścią bułki.