Powrót

Klasyczny burger wołowy w maślanej bułce z cheddarem, bekonem i piklami

Składniki:
  •  1 bułka
  •  1 burger wołowy (180-200 g)
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  •  30 g pikli
  •  2 łyżki majonezu
  •  2 plastry sera Hochland Cheddar
  •  3 plastry bekonu
  •  1 liść sałaty
  •  1 plaster pomidora
BUŁKA (przepis na 7 szt)
  •  499 g mąki chlebowej
  •  230 ml wody
  •  51 g jajka
  •  40 g masła miękkiego
  •  31 g cukru
  •  26 g mleka w proszku
  •  11 g soli
  •  8 g drożdży instant
  •  1 żółtko do smarowania
  •  Szczypta sezamu do posypania

Przepis krok po kroku

  • 1. Wszystkie składniki na bułki włóż do robota kuchennego.
  • 2. Wyrób masę na pierwszej prędkości, aż wszystko się połączy, następnie włącz prędkość drugą i mieszaj jeszcze przez 5 minut.
  • 3. Wyrobione ciasto nakryj ścierką i odstaw na 1 godzinę.
  • 4. Po tym czasie wyciągnij ciasto z miski na stolnicę i uformuj mini bułeczki o wadze 120 g, przełóż je na blaszkę wyłożoną pergaminem i posmaruj z wierzchu żółtkiem, oprósz sezamem.
  • 5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 205°C przez 20 minut.
  • 6. Na rozgrzanym grillu usmaż burgera (stopień wysmażenia dowolny pod warunkiem, że mięso było zmielone z wysokiej jakości wołowiny).
  • 7. Na górę gorącego burgera połóż grillowane plastry bekonu oraz plastry sera Hochland Cheddar.
  • 8. Połówki przekrojonej bułki posmaruj majonezem, na dolną część połóż sałatę, następnie gorącego burgera z bekonem i serem Hochland Cheddar, pikle i plaster pomidora.
  • 9. Całość przykryj górną częścią bułki.