Powrót

Drożdżowy grzebień serowy creamland

Składniki:
MASA SEROWA
  •  1 kg sera Hochland Creamland śmietankowy
  •  100 g cukru
  •  1 jajko
  •  100 g budyniu
  •  250 g rodzynek
  •  Skórka pomarańczowa
CIASTO DROŻDŻOWE
  •  1 kg mąki pszennej
  •  120 g cukru
  •  120 g margaryny
  •  120 g jajek
  •  100 g drożdży
  •  10 g soli
  •  400 ml mleko
DEKORACJA
  •  Lukier
  •  Wiórki kokosowe
  •  Rodzynki

Przepis krok po kroku

  • 1. Ugotuj budyń. Połącz ser Hochland Creamland śmietankowy, budyń i wszystkie składniki na masę serową.
  • 2. Przygotuj zaczyn na ciasto - połącz drożdże z mlekiem, odrobiną cukru i mąki, następnie delikatnie podgrzej i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 3. Roztop tłuszcz, połącz pozostałe składniki na ciasto, dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać.
  • 4. Dobrze wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia.
  • 5. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, nałóż masę serową i odpowiednio składaj, a na koniec natnij w odpowiednich miejscach, aby uzyskać formę kołacza.
  • 6. Odstaw w ciepłe miejsce.
  • 7. Po drugim wyrośnięciu włóż do piekarnika rozgrzanego do 190oC i piecz przez 14 minut.
  • 8. Gotowy, ostygnięty wypiek posmaruj lukrem i posyp kokosem oraz rodzynkami.