Powrót
Drożdżowy grzebień serowy creamland
Składniki:
MASA SEROWA
- 1 kg sera Hochland Creamland śmietankowy
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 100 g budyniu
- 250 g rodzynek
- Skórka pomarańczowa
CIASTO DROŻDŻOWE
- 1 kg mąki pszennej
- 120 g cukru
- 120 g margaryny
- 120 g jajek
- 100 g drożdży
- 10 g soli
- 400 ml mleko
DEKORACJA
- Lukier
- Wiórki kokosowe
- Rodzynki
Przepis krok po kroku
- 1. Ugotuj budyń. Połącz ser Hochland Creamland śmietankowy, budyń i wszystkie składniki na masę serową.
- 2. Przygotuj zaczyn na ciasto - połącz drożdże z mlekiem, odrobiną cukru i mąki, następnie delikatnie podgrzej i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- 3. Roztop tłuszcz, połącz pozostałe składniki na ciasto, dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać.
- 4. Dobrze wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia.
- 5. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, nałóż masę serową i odpowiednio składaj, a na koniec natnij w odpowiednich miejscach, aby uzyskać formę kołacza.
- 6. Odstaw w ciepłe miejsce.
- 7. Po drugim wyrośnięciu włóż do piekarnika rozgrzanego do 190oC i piecz przez 14 minut.
- 8. Gotowy, ostygnięty wypiek posmaruj lukrem i posyp kokosem oraz rodzynkami.