Powrót
Sernik Creamland z białą czekoladą
Składniki:
KRUSZONKA CYNAMONOWA
- 75 g masła
- 18 g cukru
- 18 g cukru brązowego
- 18 g cukru trzcinowego muscovado
- 75 g mąki pszennej
- 75 g mąki migdałowej
- 1,4 g cynamonu cejlońskiego
- 55 g masła
BAZA SERNIKOWA
- 500 g sera Hochland Creamland śmietankowy
- 130 g śmietany
- 200 g czekolady białej
- 70 g żółtek
- 90 g cukru
- 4 g skrobi kukurydzianej
- Skórka starta z ¼ cytryny
- Skórka starta z ½ limonki
- Skórka starta z ½ pomarańczy
Przepis krok po kroku
- 1. Dla uzyskania kruszonki połącz i wymieszaj wszystkie składniki (poza 55 g masła, które dodasz po upieczeniu).
- 2. Następnie upiecz ją w piekarniku w 180ºC przez około 20 minut.
- 3. Po upieczeniu dodaj rozpuszczone masło i wyłóż do formy o średnicy 24 cm.
- 4. Śmietanę zagotuj ze skórkami cytrusów.
- 5. Połącz ze sobą żółtka, cukier i skrobię.
- 6. Żółtka zalej ⅓ zagotowanej śmietany cały czas mieszając.
- 7. Przelej masę do garnka ze śmietaną i gotuj do pasteryzacji (82ºC).
- 8. Wlej do miski z czekoladą i zblenduj masę razem.
- 9. Następnie dodaj ser Hochland Creamland śmietankowego i ponownie zblenduj.
- 10. Wyłóż masę do formy z kruszonką i następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 96ºC przez 120 minut.
- 11. Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem.