Powrót
8 45min

Sernik Creamland z białą czekoladą

Składniki:
KRUSZONKA CYNAMONOWA
  •  75 g masła
  •  18 g cukru
  •  18 g cukru brązowego
  •  18 g cukru trzcinowego muscovado
  •  75 g mąki pszennej
  •  75 g mąki migdałowej
  •  1,4 g cynamonu cejlońskiego
  •  55 g masła
BAZA SERNIKOWA
  •  500 g sera Hochland Creamland śmietankowy
  •  130 g śmietany
  •  200 g czekolady białej
  •  70 g żółtek
  •  90 g cukru
  •  4 g skrobi kukurydzianej
  •  Skórka starta z ¼ cytryny
  •  Skórka starta z ½ limonki
  •  Skórka starta z ½ pomarańczy

Przepis krok po kroku

  • 1. Dla uzyskania kruszonki połącz i wymieszaj wszystkie składniki (poza 55 g masła, które dodasz po upieczeniu).
  • 2. Następnie upiecz ją w piekarniku w 180ºC przez około 20 minut.
  • 3. Po upieczeniu dodaj rozpuszczone masło i wyłóż do formy o średnicy 24 cm.
  • 4. Śmietanę zagotuj ze skórkami cytrusów.
  • 5. Połącz ze sobą żółtka, cukier i skrobię.
  • 6. Żółtka zalej ⅓ zagotowanej śmietany cały czas mieszając.
  • 7. Przelej masę do garnka ze śmietaną i gotuj do pasteryzacji (82ºC).
  • 8. Wlej do miski z czekoladą i zblenduj masę razem.
  • 9. Następnie dodaj ser Hochland Creamland śmietankowego i ponownie zblenduj.
  • 10. Wyłóż masę do formy z kruszonką i następnie piecz w piekarniku rozgrzanym do 96ºC przez 120 minut.
  • 11. Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem.