Powrót
Sernik z gorzką cytryną japońską yuzu
Składniki:
SPÓD
- 35 g masła
- 70 g herbatników korzennych digestive
MASA SERNIKOWA
- 450 g Cremette
- 125 g cukru
- 23 g mąki pszennej
- Cytryna
- 2 jajka
- 100 g śmietany 18%
GALARETKA
- 250 g puree z yuzu (dodatkowo odrobina mango)
- 40 g cukru
- 2 listki żelatyny
Przepis krok po kroku
- 1. Przygotuj spód rozdrabniając herbatniki i łącząc je z masłem na jednolitą masę
- 2. Wyłóż foremki 0,5 cm warstwą spodu
- 3. Połącz w blenderze ser Cremette, cukier, mąkę, sok z cytryny, jajko i śmietanę, zmiksuj na gładką masę
- 4. Wlej masę sernikową do foremek do pieczenia
- 5. Piecz serniki w zależności od ich rozmiaru od 14 do 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza z parowaniem
- 6. Przygotuj galaretkę - połącz cukier, pure z yuzu i żelatynę, wylej do foremek na upieczone serniki i odstaw do stężenia