Powrót

Sernik z gorzką cytryną japońską yuzu

Składniki:
SPÓD
  •  35 g masła
  •  70 g herbatników korzennych digestive
MASA SERNIKOWA
  •  450 g Cremette
  •  125 g cukru
  •  23 g mąki pszennej
  •  Cytryna
  •  2 jajka
  •  100 g śmietany 18%
GALARETKA
  •  250 g puree z yuzu (dodatkowo odrobina mango)
  •  40 g cukru
  •  2 listki żelatyny

Przepis krok po kroku

  • 1. Przygotuj spód rozdrabniając herbatniki i łącząc je z masłem na jednolitą masę
  • 2. Wyłóż foremki 0,5 cm warstwą spodu
  • 3. Połącz w blenderze ser Cremette, cukier, mąkę, sok z cytryny, jajko i śmietanę, zmiksuj na gładką masę
  • 4. Wlej masę sernikową do foremek do pieczenia
  • 5. Piecz serniki w zależności od ich rozmiaru od 14 do 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza z parowaniem
  • 6. Przygotuj galaretkę - połącz cukier, pure z yuzu i żelatynę, wylej do foremek na upieczone serniki i odstaw do stężenia