Powrót
1 porcja 20 minut

Cheddar Jack Berliner sandwich

Składniki:
Wszystkie składniki
  •  1 minibagietka ługowana
  •  150g polędwiczek z kurczaka
  •  20g bułki tartej lub gotowej panierki
  •  20g mąki pszennej
  •  1 jajko
  •  szczypta słodkiej papryki
  •  szczypta papryki chilli
  •  sól i pieprz do smaku
  •  1 łyżka masła klarowanego
  •  1 liść sałaty
  •  ½ czerwonej papryki
  •  100g sera Hochland Cheddar Jack
  •  2 łyżki majonezu
  •  1 drewniana szpadka do kanapek i szaszłyków

Przepis krok po kroku

  • 1. sałatę umyj i osusz na papierowym ręczniku
  • 2. cebulę pokrój na cienkie talarki
  • 3. paprykę umyj i pokrój na piórka
  • 4. umyj polędwiczki, następnie osusz na papierowym ręczniku
  • 5. rozbij jajko do miski, dodaj przyprawy, oraz sól i pieprz do smaku, rotrzep na gładką masę
  • 6. przygotuj w drugiej misce panierkę lub bułkę tartą
  • 7. panieruj mięso najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu dokładnie obtaczaj w bułce tartej lub gotowej panierce
  • 8. na patelni rozgrzej masło klarowane
  • 9. smaż polędwiczki przez 7 minut, obracając je co 2 minuty, do czasu aż panierka będzie złota i chrupiąca, a mięso w środku usmażone
  • 10. bagietkę przekrój na pół, obie połówki posmaruj cienko majonezem
  • 11. dolną połowę bułki posyp wiórkami cheddar jack, następnie udekoruj sałatą, cebulą i papryką
  • 12. na sałacie układaj usmażone polędwiczki
  • 13. posyp wiórkami cheddar jack
  • 14. przykryj górną połową bułki
  • 15. przebij sandwich szpadką
  • 16. kanapkę podawaj z pikantnymi korniszonami i sosem musztardowym