Powrót
1 porcja 20 minut

Gouda&Cheddar sport sandwich

Składniki:
Wszystkie składniki
  •  1 proteinowa trójkątna bułka z sezamem i siemieniem lnianym
  •  150g polędwiczek z kurczaka
  •  20g bułki tartej lub gotowej panierki
  •  20g mąki pszennej
  •  1 jajko
  •  szczypta słodkiej papryki
  •  szczypta papryki chili
  •  sól i pieprz do smaku
  •  gałązka świeżej bazylii
  •  1 łyżka masła klarowanego
  •  100g sera Hochland Gouda & Cheddar
  •  20 nachosów warzywnych
  •  1 lyżka musztardy
  •  1 drewniana szpadka do kanapek i szaszłyków

Przepis krok po kroku

  • 1. umyj polędwiczki, następnie osusz na papierowym ręczniku
  • 2. rozbij jajko do miski, dodaj przyprawy, oraz sól i pieprz do smaku, roztrzep na gładką masę
  • 3. przygotuj w drugiej misce panierkę lub bułkę tartą
  • 4. panieruj mięso najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu dokładnie obtaczaj w bułce tartej lub gotowej panierce
  • 5. na patelni rozgrzej masło klarowane
  • 6. smaż polędwiczki przez 7 minut, obracając je co 2 minuty, do czasu aż panierka będzie złota i chrupiąca, a mięso w środku usmażone
  • 7. bułkę przekrój na pół, obie połówki posmaruj cienko musztardą
  • 8. dolną połowę bułki posyp kostką serową gouda & cheddar
  • 9. następnie układaj usmażone polędwiczki, na to dodaj kolejną porcję kostki serowej
  • 10. układaj warzywne nachosy, posyp resztą sera
  • 11. przykryj górną połową bułki
  • 12. przebij sandwich szpadką
  • 13. zapiecz w piecu przez 1 -2 minuty, aby ser lekko się rozpuścił
  • 14. udekoruj talerz z kanapką świeżą bazylią
  • 15. kanapkę podawaj z sałatką i keczupem