Powrót
Gouda&Cheddar sport sandwich
Składniki:
Wszystkie składniki
- 1 proteinowa trójkątna bułka z sezamem i siemieniem lnianym
- 150g polędwiczek z kurczaka
- 20g bułki tartej lub gotowej panierki
- 20g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta papryki chili
- sól i pieprz do smaku
- gałązka świeżej bazylii
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100g sera Hochland Gouda & Cheddar
- 20 nachosów warzywnych
- 1 lyżka musztardy
- 1 drewniana szpadka do kanapek i szaszłyków
Przepis krok po kroku
- 1. umyj polędwiczki, następnie osusz na papierowym ręczniku
- 2. rozbij jajko do miski, dodaj przyprawy, oraz sól i pieprz do smaku, roztrzep na gładką masę
- 3. przygotuj w drugiej misce panierkę lub bułkę tartą
- 4. panieruj mięso najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu dokładnie obtaczaj w bułce tartej lub gotowej panierce
- 5. na patelni rozgrzej masło klarowane
- 6. smaż polędwiczki przez 7 minut, obracając je co 2 minuty, do czasu aż panierka będzie złota i chrupiąca, a mięso w środku usmażone
- 7. bułkę przekrój na pół, obie połówki posmaruj cienko musztardą
- 8. dolną połowę bułki posyp kostką serową gouda & cheddar
- 9. następnie układaj usmażone polędwiczki, na to dodaj kolejną porcję kostki serowej
- 10. układaj warzywne nachosy, posyp resztą sera
- 11. przykryj górną połową bułki
- 12. przebij sandwich szpadką
- 13. zapiecz w piecu przez 1 -2 minuty, aby ser lekko się rozpuścił
- 14. udekoruj talerz z kanapką świeżą bazylią
- 15. kanapkę podawaj z sałatką i keczupem