Powrót

Panini ze stekiem, cheddarem, piklowaną cebulą, grzybami i sosem pieprzowym

Składniki:
  •  1 bułka panini
  •  160 g steka wołowego minutowego
  •  1 cebula piklowana
  •  4 plastry sera Hochland Cheddar
  •  Garść rukoli
  •  50 g boczniaków i pieczarek
  •  100 ml sosu pieprzowego
  •  Sól i pieprz do smaku
SOS PIEPRZOWY
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  •  1 szalotka mała
  •  3 łyżki pieprzu zielonego z zalewy
  •  1 łyżka zalewy z pieprzu
  •  30 g masła
  •  2 łyżki brandy
  •  1 łyżka mąki pszennej
  •  120 ml bulionu wołowego
  •  120 ml śmietany 30%
  •  Sól i pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

  • 1. W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę i zielony pieprz.
  • 2. Podsmaż do momentu zeszklenia się cebuli. Dodaj brandy i zredukuj do całkowitego odparowania alkoholu.
  • 3. Następnie wsyp łyżkę mąki i podsmaż całość przez kilkanaście sekund, dolej bulion i zalewę z pieprzu, zredukuj o połowę.
  • 4. Na koniec dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Na mocno rozgrzanym grillu usmaż steka - po 2 minuty z każdej strony.
  • 5. Ściągnij z ognia, dopraw solą, pieprzem i odstaw na pięć minut.
  • 6. W międzyczasie podsmaż grzyby doprawiając je solą i pieprzem oraz podgrzej bułkę panini na grillu lub w piekarniku.
  • 7. Na przekrojoną bułkę połóż liście rukoli, na to podsmażone grzyby, a następnie pokrojonego w plastry steka.
  • 8. Całość polej ciepłym sosem pieprzowym.
  • 9. Na wierzch ułóż plastry sera Hochland Cheddar, pokrojoną piklowaną cebulę i przykryj górną połową bułki.