Powrót

Pasta kanapkowa cremette z curry i łososiem

Składniki:
  •  4 bagietki z ziarnami
  •  300 g łososia wędzonego w plastrach
  •  100 g sosu curry
  •  200 g sera Hochland Cremette
  •  10 g kolendry świeżej
SOS CURRY
  •  500 g cebuli białej
  •  180 g pomidorów
  •  15 g imbiru świeżego
  •  1⁄2 łyżki kolendry w ziarnach
  •  1⁄2 laski kory cynamonowej
  •  2 sztuki anyżu (gwiazdek)
  •  1⁄2 łyżki przyprawy curry żółtej
  •  1⁄4 łyżki kurkumy w proszku
  •  1⁄4 łyżki papryki słodkiej w proszku
  •  1⁄4 łyżki kuminu
  •  50 ml oleju
  •  Sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
  •  1⁄2 papryczki chili
  •  Pęczek kolendry

Przepis krok po kroku

  • 1. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę, pomidora pokrój w większą kostkę.
  • 2. Imbir obierz i pokrój na małe kawałki.
  • 3. W garnku rozgrzej olej i następnie podsmaż cebulę, po chwili dodaj kolejno anyż, cynamon, kolendrę i imbir.
  • 4. Usmaż na złoty kolor.
  • 5. Następnie dodaj pomidory i podsmaż przez kolejne 3 minuty, po tym czasie dodaj resztę przypraw i smaż na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić sosu.
  • 6. Sos ostudź, wyciągnij gwiazdki anyżu oraz korę cynamonową.
  • 7. Ser Hochland Cremette utrzyj w misce, dodaj do niego przygotowany sos curry i dokładnie wymieszaj.
  • 8. Następnie wsyp drobno pokrojoną kolendrę.
  • 9. Bagietki podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 2 minuty, aby były złociste i chrupiące.
  • 10. Ciepłe pieczywo przekrój nożem z piłką na pół.
  • 11. Dolną połówkę posmaruj serem Hochland Cremette z curry i dodatkami, na tym ułóż plastry wędzonego łososia.
  • 12. Posyp obficie pokrojonymi liśćmi kolendry oraz odrobiną posiekanego chili.
  • 13. Przykryj górną połówką bagietki.