Powrót
Pasta kanapkowa Cremette z curry i łososiem
Składniki:
- 4 bagietki z ziarnami
- 300 g łososia wędzonego w plastrach
- 100 g sosu curry
- 200 g sera Hochland Cremette
- 10 g kolendry świeżej
SOS CURRY
- 500 g cebuli białej
- 180 g pomidorów
- 15 g imbiru świeżego
- 1⁄2 łyżki kolendry w ziarnach
- 1⁄2 laski kory cynamonowej
- 2 sztuki anyżu (gwiazdek)
- 1⁄2 łyżki przyprawy curry żółtej
- 1⁄4 łyżki kurkumy w proszku
- 1⁄4 łyżki papryki słodkiej w proszku
- 1⁄4 łyżki kuminu
- 50 ml oleju
- Sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- 1⁄2 papryczki chili
- Pęczek kolendry
Przepis krok po kroku
- 1. Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę, pomidora pokrój w większą kostkę.
- 2. Imbir obierz i pokrój na małe kawałki.
- 3. W garnku rozgrzej olej i następnie podsmaż cebulę, po chwili dodaj kolejno anyż, cynamon, kolendrę i imbir.
- 4. Usmaż na złoty kolor.
- 5. Następnie dodaj pomidory i podsmaż przez kolejne 3 minuty, po tym czasie dodaj resztę przypraw i smaż na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić sosu.
- 6. Sos ostudź, wyciągnij gwiazdki anyżu oraz korę cynamonową.
- 7. Ser Hochland Cremette utrzyj w misce, dodaj do niego przygotowany sos curry i dokładnie wymieszaj.
- 8. Następnie wsyp drobno pokrojoną kolendrę.
- 9. Bagietki podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 2 minuty, aby były złociste i chrupiące.
- 10. Ciepłe pieczywo przekrój nożem z piłką na pół.
- 11. Dolną połówkę posmaruj serem Hochland Cremette z curry i dodatkami, na tym ułóż plastry wędzonego łososia.
- 12. Posyp obficie pokrojonymi liśćmi kolendry oraz odrobiną posiekanego chili.
- 13. Przykryj górną połówką bagietki.