Powrót
1 porcja z ciastem - 120 minut, na gotowym spodzie - 30 minut

Pizza 3 sery

Składniki:
składniki na ciasto
  •  250g mąki pszennej
  •  150ml - 200ml wody
  •  25g świeżych drożdży
  •  pół łyżeczki cukru
  •  łyżka oliwy
  •  łyżeczka soli
sos do pizzy
  •  1 puszka obranych krojonych pomidorów
  •  1 łyżka oliwy
  •  pół łyżeczki soli
  •  szczypta pieprzu do smaku
  •  pół łyżeczki suszonego oregano
dodatki do pizzy
  •  100g sera Hochland Cagliata
  •  100g sera Hochland Gouda&Cheddar
  •  100g sera Hochland Cheddar Jack
  •  pomidorki koktajlowe
  •  świeża bazylia

Przepis krok po kroku

  • 1. drożdże rozdrobnij, zalej wodą w temperaturze pokojowej, dodaj 2-3 łyżki mąki i cukier
  • 2. odstaw na 20 minut do wyrośnięcia
  • 3. mąkę przesiew do miski, dodaj sól
  • 4. mieszaj, wlewając powoli drożdże
  • 5. dodaj oliwę i wyrabiaj na gładkie ciasto
  • 6. uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na półtora godziny
  • 7. wlej pokrojone pomidory z puszki do garnka
  • 8. dodaj oliwę, sól, cukier, pieprz i oregano
  • 9. miksuj na gładką masę i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem
  • 10. wyrośnięte ciasto uformuj w okrągły placek i rozpłaszcz na desce
  • 11. odstaw w ciepłe miejsce
  • 12. nagrzej piekarnik do 250℃
  • 13. utrzyj na grubych oczkach tarki ser hochland cagliata lub użyj gotowej wersji w granulacie
  • 14. smaruj ciasto sosem pomidorym
  • 15. posyp serem hochland cagliata, kostkami gouda&cheddar oraz wiórkami cheddar jack
  • 16. wstaw pizzę do pieca
  • 17. piecz około 8-10 minut w zależności od typu pieca
  • 18. wyjmij pizzę z piekarnika
  • 19. dodaj poprzekrawane na pół pomidorki koktajlowe i świeże listki bazylii