Powrót
4 pizzerki 90 minut

Pizzerki pomidorowo-serowe ze szpinakiem

Składniki:
Wszystkie składniki
  •  2 kulki gotowego ciasta na pizzę
  •  1,5kg pomidorów
  •  8 ząbków czosnku
  •  2 op. granulowanego sera Cagliata
  •  garść liści młodego szpinaku
  •  500ml jogurtu naturalnego
  •  sól i pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

  • 1. ciasto na pizzę zostaw do rozmrożenia
  • 2. pomidory umyj i pokrój w kostkę
  • 3. 4 ząbki czosnku drobno posiekaj
  • 4. na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć czosnek, krótko podsmaż
  • 5. dodaj pomidory, duś mieszając przez 10 minut
  • 6. podziel kulki ciasta na połowy i uformuj z każdej porcji wydłużone placki
  • 7. ułóż na blasze, na papierze do pieczenia
  • 8. na pizzerkach rozsmaruj schłodzony sos
  • 9. posyp warstwą granulowanego sera
  • 10. piecz przez 10 minut w 200 stopniach °c
  • 11. przygotuj sos czosnkowy; cztery ząbki czosnku rozgnieć z solą i dodaj jogurtu
  • 12. przypraw do smaku
  • 13. umyj i osusz szpinak
  • 14. po wyjęciu z piekarnika ułóż na każdej porcji kilka listków młodego szpinaku
  • 15. dodaj łyżkę sosu czosnkowo-jogurtowego
  • 16. podawaj jako dodatek do zupy albo przekąskę z miseczkami oliwek i kaparów