Powrót
Pizzerki pomidorowo-serowe ze szpinakiem
Składniki:
Wszystkie składniki
- 2 kulki gotowego ciasta na pizzę
- 1,5kg pomidorów
- 8 ząbków czosnku
- 2 op. granulowanego sera Cagliata
- garść liści młodego szpinaku
- 500ml jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Przepis krok po kroku
- 1. ciasto na pizzę zostaw do rozmrożenia
- 2. pomidory umyj i pokrój w kostkę
- 3. 4 ząbki czosnku drobno posiekaj
- 4. na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć czosnek, krótko podsmaż
- 5. dodaj pomidory, duś mieszając przez 10 minut
- 6. podziel kulki ciasta na połowy i uformuj z każdej porcji wydłużone placki
- 7. ułóż na blasze, na papierze do pieczenia
- 8. na pizzerkach rozsmaruj schłodzony sos
- 9. posyp warstwą granulowanego sera
- 10. piecz przez 10 minut w 200 stopniach °c
- 11. przygotuj sos czosnkowy; cztery ząbki czosnku rozgnieć z solą i dodaj jogurtu
- 12. przypraw do smaku
- 13. umyj i osusz szpinak
- 14. po wyjęciu z piekarnika ułóż na każdej porcji kilka listków młodego szpinaku
- 15. dodaj łyżkę sosu czosnkowo-jogurtowego
- 16. podawaj jako dodatek do zupy albo przekąskę z miseczkami oliwek i kaparów