Powrót
Bliny z Cremette i łososiem
Składniki:
WSZYSTKIE SKŁADNIKI
- 250 g mąki gryczanej
- 150 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 500 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- Pół łyżeczki soli
- Łosoś wędzony na ciepło
- 150g sera Cremette
- Mikrozioła do dekoracji
- Masło klarowane do smażenia
Przepis krok po kroku
- 1. Wymieszaj mleko, drożdże i cukier i odstaw na 10 minut
- 2. Wsyp do miski obie mąki, dodaj roztwór drożdży, jajka, masło i sól
- 3. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia
- 4. Rozgrzej na patelni masło klarowane, smaż bliny na złoty kolor
- 5. Podziel łososia na porcje. Ułóż na gorących blinach łososia, porcję sera Cremette z łyżki i udekoruj ziołami