Powrót
4 porcje 25 minut

Brokuły zapiekane z serem Cheddar&Gouda

Składniki:
Wszystkie składniki
  •  500g mrożonych różyczek brokułów lub 1 cały świeży brokuł
  •  300g sera Hochland Cheddar Jack
  •  400g sera Hochland Gouda & Cheddar
  •  1 gałązka świeżej bazylii
  •  sól i pieprz do smaku

Przepis krok po kroku

  • 1. rozmroź brokuły lub umyj świeży brokuł i podziel go na różyczki
  • 2. przygotuj garnek z lekko osolonym wrzątkiem
  • 3. blanszuj brokuły przez 7 minut we wrzącej wodzie
  • 4. zahartuj brokuły w zimnej wodzie aby nie straciły koloru, następnie odcedź je na sicie
  • 5. przygotuj cztery małe naczynia do zapiekania
  • 6. na dno naczyń wysyp po 50g wiórków Cheddar Jack
  • 7. ułóż warstwę różyczek brokułów
  • 8. rozsyp kostki sera Cheddar&Gouda oraz resztę wiórków Cheddar Jack
  • 9. zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut
  • 10. podawaj udekorowane świeżą bazylią i przyprawione świeżo zmielonym pieprzem