Powrót
Brokuły zapiekane z serem Cheddar&Gouda
Składniki:
Wszystkie składniki
- 500g mrożonych różyczek brokułów lub 1 cały świeży brokuł
- 300g sera Hochland Cheddar Jack
- 400g sera Hochland Gouda & Cheddar
- 1 gałązka świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przepis krok po kroku
- 1. rozmroź brokuły lub umyj świeży brokuł i podziel go na różyczki
- 2. przygotuj garnek z lekko osolonym wrzątkiem
- 3. blanszuj brokuły przez 7 minut we wrzącej wodzie
- 4. zahartuj brokuły w zimnej wodzie aby nie straciły koloru, następnie odcedź je na sicie
- 5. przygotuj cztery małe naczynia do zapiekania
- 6. na dno naczyń wysyp po 50g wiórków Cheddar Jack
- 7. ułóż warstwę różyczek brokułów
- 8. rozsyp kostki sera Cheddar&Gouda oraz resztę wiórków Cheddar Jack
- 9. zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut
- 10. podawaj udekorowane świeżą bazylią i przyprawione świeżo zmielonym pieprzem