Powrót
1 porcja 20 minut

Buraczana tortilla Cheddar&Gouda

Składniki:
Wszystkie składniki
  •  1 tortilla buraczana
  •  2 liście sałaty
  •  1 mała czerwona cebula
  •  1 pomidor
  •  50g kukurydzy z puszki
  •  gałązka świeżej bazylii
  •  100g kostek Hochland Cheddar&Gouda
  •  50g wiórków Hochland Cheddar Jack
  •  200g polędwiczek z kurczaka
  •  30g bułki tartej lub gotowej panierki
  •  30g mąki pszennej
  •  1 jajko
  •  szczypta słodkiej papryki
  •  szczypta papryki chili
  •  sól i pieprz do smaku
  •  1 łyżka masła klarowanego

Przepis krok po kroku

  • 1. umyj polędwiczki, następnie osusz na papierowym ręczniku
  • 2. rozbij jajko do miski, dodaj przyprawy, oraz sól i pieprz do smaku, roztrzep na gładką masę
  • 3. przygotuj w drugiej misce panierkę lub bułkę tartą
  • 4. panieruj mięso najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu dokładnie obtaczaj w bułce tartej lub gotowej panierce
  • 5. na patelni rozgrzej masło klarowane
  • 6. smaż polędwiczki przez 7-12 minut, obracając je co 2 minuty, do czasu aż panierka będzie złota i chrupiąca, a mięso w środku dobrze usmażone
  • 7. pomidora umyj i pokrój na plastry średniej grubości
  • 8. sałatę umyj i osusz na papierowym ręczniku
  • 9. cebulę pokrój na cienkie talarki
  • 10. kukurydzę odcedź z zalewy
  • 11. w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 °c
  • 12. przygotuj folię aluminiową, ułóż na niej tortillę, następnie na połowie tortilli układaj kurczaka, kukurydzę, pomidor, cebulę i sałatę
  • 13. posyp kostką serową Cheddar&Gouda
  • 14. złóż tortillę na pół i posyp wiórkami Cheddar Jack
  • 15. zapakuj w folię aluminiową zostawiając w górnej części wolną przestrzeń, tak aby ser nie przykleił się do folii
  • 16. zapiekaj przez 3 - 5 minut
  • 17. wyjmij z piekarnika, rozpakuj z folii i ułóż na talerzu
  • 18. podawaj z sosami do wyboru