Powrót
Pierożki wonton z nadzieniem Cremland z kaczką
Składniki:
SKŁADNIKI
- 50 szt ciasta wonton
- 1 jajko
FARSZ
- 80 g sera Hochland Creamland śmietankowy
- 300 g piersi kaczki surowej zmielonej
- 25 g kolendry posiekanej
- 15 g chili posiekanego
- 20 g imbiru posiekanego
- 15 g cukru
- 25 g sosu sojowego jasnego
- 8 g oleju sezamowego
- Sól do smaku
SOS SOJOWY
- 250 ml sosu sojowego
- 100 ml octu ryżowego
- 100 ml wina ryżowego mirin
- 100 ml soku calamansi
- 35g cukru
WYKOŃCZENIE
- Liście kolendry
- Szczypiorek z cebuli dymki
- Sezam
Przepis krok po kroku
- 1. Surową pierś kaczki zmiel maszynką.
- 2. Wszystkie składniki na farsz połącz razem z kaczką, aż do uzyskania jednolitej masy.
- 3. Tak przygotowany farsz następnie odstaw do lodówki na 2 godziny.
- 4. Następnie roztrzep w misce jajko i formuj pierogi z ciasta wonton, ich brzegi sklejając jajkiem.
- 5. Ugotuj pierogi, a w międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki na sos sojowy z dodatkami.
- 6. Pierogi podawaj z sosem sojowym oraz liśćmi kolendry, dymką i sezamem.