Powrót
1 30min

Pierożki wonton z nadzieniem Cremland z kaczką

Składniki:
SKŁADNIKI
  •  50 szt ciasta wonton
  •  1 jajko
FARSZ
  •  80 g sera Hochland Creamland śmietankowy
  •  300 g piersi kaczki surowej zmielonej
  •  25 g kolendry posiekanej
  •  15 g chili posiekanego
  •  20 g imbiru posiekanego
  •  15 g cukru
  •  25 g sosu sojowego jasnego
  •  8 g oleju sezamowego
  •  Sól do smaku
SOS SOJOWY
  •  250 ml sosu sojowego
  •  100 ml octu ryżowego
  •  100 ml wina ryżowego mirin
  •  100 ml soku calamansi
  •  35g cukru
WYKOŃCZENIE
  •  Liście kolendry
  •  Szczypiorek z cebuli dymki
  •  Sezam

Przepis krok po kroku

  • 1. Surową pierś kaczki zmiel maszynką.
  • 2. Wszystkie składniki na farsz połącz razem z kaczką, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Tak przygotowany farsz następnie odstaw do lodówki na 2 godziny.
  • 4. Następnie roztrzep w misce jajko i formuj pierogi z ciasta wonton, ich brzegi sklejając jajkiem.
  • 5. Ugotuj pierogi, a w międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki na sos sojowy z dodatkami.
  • 6. Pierogi podawaj z sosem sojowym oraz liśćmi kolendry, dymką i sezamem.