Powrót
Ślimaczki z serem, bekonem i sosem pomidorowym
Składniki:
Wszystkie składniki
- 2 kulki mrożonego ciasta na pizzę
- 1 kg pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1kg Hochland Cagliata w granulacie
- 150g bekonu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przepis krok po kroku
- 1. rozmroź ciasto na pizzę
- 2. pomidory umyj i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju, następnie dodaj pomidory, duś przez około 15 minut
- 3. dwie kulki ciasta połącz, zagnieć i rozwałkuj na owalny placek
- 4. podsyp placek mąką i odwróć
- 5. na cieście rozsmaruj schłodzony sos, następnie posyp warstwą granulowanego sera Cagliata
- 6. bekon pokrój w drobną kosteczkę i rozsyp równomiernie na cieście
- 7. ciasto z nadzieniem zwiń w ciasny rulon
- 8. roladę pokrój w poprzek na 2,5 cm ślimaczki
- 9. odwracaj każdą porcję ciasta na płasko i wyrównuj kształt ręką
- 10. ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- 11. piecz przez 10 minut w 220 stopniach °c
- 12. podawaj na gorąco jako dodatek do zupy lub serwuj na zimno jako przekąskę do piwa lub jako pieczywo do sałatek
- 13. możesz podgrzewać uprzednio upieczone ślimaczki przez 2-3 minuty w piekarniku, posypując je dodatkową porcją sera