Powrót
Stek z buraka z wędzoną goudą
Składniki:
WSZYSTKIE SKŁADNIKI
- 2 buraki
- 1 opakowanie sera Hochland Gouda Wędzona
- 2 marakuje
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- garść rukwi wodnej
Przepis krok po kroku
- 1. buraki obierz ze skórki, owiń w folię aluminiową i piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C
- 2. po upieczeniu wykrawaj plastry o grubości około 2 cm, następnie oprósz je solą
- 3. układaj steki z buraka na rozgrzanym grillu na papierze do pieczenia
- 4. przykryj każdy stek plastrem sera i grilluj przez 5 minut pod przykryciem
- 5. w tym czasie przygotuj dressing z marakui: przetnij owoce na połówki, do miąższu dodaj sos sojowy oraz oliwę, a następnie miąższ z powrotem umieść w połówkach owoców jak w miseczkach
- 6. gotowe steki ozdób rukwią wodną i podawaj z marakujowym dressingiem