Powrót
4 porcje 1,5 godziny

Stek z buraka z wędzoną goudą

Składniki:
WSZYSTKIE SKŁADNIKI
  •  2 buraki
  •  1 opakowanie sera Hochland Gouda Wędzona
  •  2 marakuje
  •  2 łyżki oliwy
  •  2 łyżki sosu sojowego
  •  garść rukwi wodnej

Przepis krok po kroku

  • 1. buraki obierz ze skórki, owiń w folię aluminiową i piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180°C
  • 2. po upieczeniu wykrawaj plastry o grubości około 2 cm, następnie oprósz je solą
  • 3. układaj steki z buraka na rozgrzanym grillu na papierze do pieczenia
  • 4. przykryj każdy stek plastrem sera i grilluj przez 5 minut pod przykryciem
  • 5. w tym czasie przygotuj dressing z marakui: przetnij owoce na połówki, do miąższu dodaj sos sojowy oraz oliwę, a następnie miąższ z powrotem umieść w połówkach owoców jak w miseczkach
  • 6. gotowe steki ozdób rukwią wodną i podawaj z marakujowym dressingiem