Powrót
2 rolki 50 minut

Sushi maki z łososiem i kremowym serkiem

Składniki:
Baza
  •  200g ryżu sushi
  •  1 listek kombu
Zaprawa
  •  6 łyżek octu ryżowo - zbożowego
  •  3 łyżki cukru
  •  2 łyżeczki soli
Nadzienie
  •  1 zielony ogórek
  •  2 łyżki sera Hochland Cremette
  •  1 plaster łososia
  •  1 awokado
Dodatki
  •  płat nori 4cm x 6cm
  •  wasabi
  •  marynowany imbir
  •  sos sojowy

Przepis krok po kroku

  • 1. wypłucz ryż do sushi, zagotuj wodę z kombu
  • 2. gotuj ryż przez 15 minut, następnie odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut
  • 3. przygotuj zaprawę do ryżu: w małym garnku wymieszaj ocet, cukier i sól
  • 4. podgrzewaj mieszając aż do rozpuszczenia składników
  • 5. nie dopuść do zagotowania zaprawy, odstaw ją do wystudzenia, następnie dodaj zaprawę do ugotowanego ryżu
  • 6. na bambusowej macie kładź nori błyszczącą stroną do maty
  • 7. na stronie matowej układaj ryż do sushi
  • 8. ogórek obierz, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w słupki
  • 9. łososia pokrój na paski, awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w paski
  • 10. pośrodku nori układaj paski ogórka, awokado i łososia
  • 11. wzdłuż warzyw i ryby wyciskaj rękawem pasek sera Cremette
  • 12. zawiń równomiernie i ściśle rolkę w równe porcje sushi
  • 13. ułóż na talerzu i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi