Powrót
Sushi maki z łososiem i kremowym serkiem
Składniki:
Baza
- 200g ryżu sushi
- 1 listek kombu
Zaprawa
- 6 łyżek octu ryżowo - zbożowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
Nadzienie
- 1 zielony ogórek
- 2 łyżki sera Hochland Cremette
- 1 plaster łososia
- 1 awokado
Dodatki
- płat nori 4cm x 6cm
- wasabi
- marynowany imbir
- sos sojowy
Przepis krok po kroku
- 1. wypłucz ryż do sushi, zagotuj wodę z kombu
- 2. gotuj ryż przez 15 minut, następnie odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut
- 3. przygotuj zaprawę do ryżu: w małym garnku wymieszaj ocet, cukier i sól
- 4. podgrzewaj mieszając aż do rozpuszczenia składników
- 5. nie dopuść do zagotowania zaprawy, odstaw ją do wystudzenia, następnie dodaj zaprawę do ugotowanego ryżu
- 6. na bambusowej macie kładź nori błyszczącą stroną do maty
- 7. na stronie matowej układaj ryż do sushi
- 8. ogórek obierz, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w słupki
- 9. łososia pokrój na paski, awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w paski
- 10. pośrodku nori układaj paski ogórka, awokado i łososia
- 11. wzdłuż warzyw i ryby wyciskaj rękawem pasek sera Cremette
- 12. zawiń równomiernie i ściśle rolkę w równe porcje sushi
- 13. ułóż na talerzu i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi