Powrót
1 porcja 25 minut

Szpinakowe burrito Cheddar&Gouda

Składniki:
Wszystkie składniki
  •  1 tortilla szpinakowa
  •  1 liść sałaty
  •  1 mała czerwona cebula
  •  3 pomidorki koktajlowe
  •  100g kostki Hochland Cheddar&Gouda
  •  50g wiórków Hochland Cheddar Jack
  •  150g polędwiczek z kurczaka
  •  20g bułki tartej lub gotowej panierki
  •  20g mąki pszennej
  •  1 jajko
  •  szczypta słodkiej papryki
  •  szczypta papryki chili
  •  sól i pieprz do smaku
  •  1 łyżka masła klarowanego
  •  30g nachosów warzywnych – 2 rodzaje (dowolne smaki)

Przepis krok po kroku

  • 1. umyj polędwiczki, następnie osusz na papierowym ręczniku
  • 2. rozbij jajko do miski, dodaj przyprawy, oraz sól i pieprz do smaku, roztrzep na gładką masę
  • 3. przygotuj w drugiej misce panierkę lub bułkę tartą
  • 4. panieruj mięso najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu dokładnie obtaczaj w bułce tartej lub gotowej panierce
  • 5. na patelni rozgrzej masło klarowane
  • 6. smaż polędwiczki przez 7 - 12 minut, obracając je co 2 minuty, do czasu aż panierka będzie złota i chrupiąca, a mięso w środku usmażone
  • 7. pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pokrój na połówki
  • 8. sałatę umyj i osusz na papierowym ręczniku
  • 9. cebulę pokrój na cienkie talarki
  • 10. w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 °c
  • 11. przygotuj folię aluminiową, ułóż na niej tortillę, następnie zawiń ją szczelnie i podgrzewaj przez 2 - 3 minuty
  • 12. nachosy umieść w foremce do zapiekania, posyp kostką Cheddar&Gouda i zapiekaj przez 2 minuty
  • 13. wyjmij tortillę z pieca i zwiń ją w dwie kieszonki
  • 14. do jednej z kieszonek włóż sałatę, kawałki kurczaka, pomidorki i cebulę
  • 15. posyp zawartość kieszonki wiórkami Cheddar Jack
  • 16. do drugiej kieszonki włóż podgrzane i zapieczone z serem nachosy
  • 17. podawaj z sosami do wyboru