Powrót
Szpinakowe burrito Cheddar&Gouda
Składniki:
Wszystkie składniki
- 1 tortilla szpinakowa
- 1 liść sałaty
- 1 mała czerwona cebula
- 3 pomidorki koktajlowe
- 100g kostki Hochland Cheddar&Gouda
- 50g wiórków Hochland Cheddar Jack
- 150g polędwiczek z kurczaka
- 20g bułki tartej lub gotowej panierki
- 20g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta papryki chili
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 30g nachosów warzywnych – 2 rodzaje (dowolne smaki)
Przepis krok po kroku
- 1. umyj polędwiczki, następnie osusz na papierowym ręczniku
- 2. rozbij jajko do miski, dodaj przyprawy, oraz sól i pieprz do smaku, roztrzep na gładką masę
- 3. przygotuj w drugiej misce panierkę lub bułkę tartą
- 4. panieruj mięso najpierw w mące, następnie w jajku, na końcu dokładnie obtaczaj w bułce tartej lub gotowej panierce
- 5. na patelni rozgrzej masło klarowane
- 6. smaż polędwiczki przez 7 - 12 minut, obracając je co 2 minuty, do czasu aż panierka będzie złota i chrupiąca, a mięso w środku usmażone
- 7. pomidorki koktajlowe umyj, osusz i pokrój na połówki
- 8. sałatę umyj i osusz na papierowym ręczniku
- 9. cebulę pokrój na cienkie talarki
- 10. w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 °c
- 11. przygotuj folię aluminiową, ułóż na niej tortillę, następnie zawiń ją szczelnie i podgrzewaj przez 2 - 3 minuty
- 12. nachosy umieść w foremce do zapiekania, posyp kostką Cheddar&Gouda i zapiekaj przez 2 minuty
- 13. wyjmij tortillę z pieca i zwiń ją w dwie kieszonki
- 14. do jednej z kieszonek włóż sałatę, kawałki kurczaka, pomidorki i cebulę
- 15. posyp zawartość kieszonki wiórkami Cheddar Jack
- 16. do drugiej kieszonki włóż podgrzane i zapieczone z serem nachosy
- 17. podawaj z sosami do wyboru