Powrót
Zapiekanka z pieczarkami i serem
Składniki:
Wszystkie składniki
- 1 bagietka
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 łyżka klarowanego masła
- 250 g sera Hochland Cagliata
- sól i pieprz do smaku
- keczup i musztarda
- szczypiorek albo świeże listki oregano
Przepis krok po kroku
- 1. bagietkę przekrój najpierw w poprzek, a potem wzdłuż na pół
- 2. cebulę obierz i drobno posiekaj
- 3. oczyść pieczarki i pokrój je na talarki
- 4. na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia
- 5. dodaj pieczarki i smaż przez około 10 minut, aż odparuje woda z pieczarek
- 6. zdejmij z ognia, kiedy pieczarki ładnie się zarumienią; dopraw solą i pieprzem
- 7. posiekaj szczypiorek
- 8. na bagietki nakładaj warstwę usmażonych pieczarek z cebulką, następnie posyp serem Cagliata
- 9. włóż zapiekanki do piekarnika na 8-10 minut i piecz w temperaturze 200°c, do czasu aż bułka zacznie robić się chrupiąca, a ser - roztopiony
- 10. przed podaniem, posyp szczypiorkiem lub oregano
- 11. serwuj polane keczupem i musztardą