Powrót
4 porcje 20 minut

Zapiekanka z pieczarkami i serem

Składniki:
Wszystkie składniki
  •  1 bagietka
  •  500 g pieczarek
  •  2 cebule
  •  1 łyżka klarowanego masła
  •  250 g sera Hochland Cagliata
  •  sól i pieprz do smaku
  •  keczup i musztarda
  •  szczypiorek albo świeże listki oregano

Przepis krok po kroku

  • 1. bagietkę przekrój najpierw w poprzek, a potem wzdłuż na pół
  • 2. cebulę obierz i drobno posiekaj
  • 3. oczyść pieczarki i pokrój je na talarki
  • 4. na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia
  • 5. dodaj pieczarki i smaż przez około 10 minut, aż odparuje woda z pieczarek
  • 6. zdejmij z ognia, kiedy pieczarki ładnie się zarumienią; dopraw solą i pieprzem
  • 7. posiekaj szczypiorek
  • 8. na bagietki nakładaj warstwę usmażonych pieczarek z cebulką, następnie posyp serem Cagliata
  • 9. włóż zapiekanki do piekarnika na 8-10 minut i piecz w temperaturze 200°c, do czasu aż bułka zacznie robić się chrupiąca, a ser - roztopiony
  • 10. przed podaniem, posyp szczypiorkiem lub oregano
  • 11. serwuj polane keczupem i musztardą