Powrót

Futomaki Creamland z łososiem i awokado

Składniki:
  •  0,5 płata nori
  •  70 g ryżu do sushi (ugotowanego)
  •  15 g sera Hochland Creamland śmietankowy
  •  1 liść sałaty masłowej
  •  100 g łososia
  •  20 g awokado
DODATKI
  •  Wasabi
  •  Marynowany imbir
  •  Sos sojowy

Przepis krok po kroku

  • 1. Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój w paski.
  • 2. Łososia pokrój na paski.
  • 3. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
  • 4. Ryż rozłóż wzdłuż połowy płata nori.
  • 5. Połóż liść sałaty, a jego wierzch posmaruj serem Hochland Creamland śmietankowym.
  • 6. Następnie ułóż kawałki pokrojonego łososia i awokado.
  • 7. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
  • 8. Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2. równomierne części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
  • 9. Gotowe sushi ułóż na talerzu i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.