Powrót
Futomaki Creamland z paluszkiem krabowym
Składniki:
- 0,5 płata nori
- 80 g ryżu do sushi (ugotowanego)
- 15 g sera Hochland Creamland śmietankowy
- 1 liść sałaty masłowej
- 20 g ogórka świeżego
- 4-5 sztuk paluszków krabowych
DODATKI
- Wasabi
- Marynowany imbir
- Sos sojowy
Przepis krok po kroku
- 1. Ogórek obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
- 2. Paluszki krabowe pokrój w słupki.
- 3. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
- 4. Ryż rozłóż wzdłuż połowy płata nori.
- 5. Połóż liść sałaty, a jego wierzch posmaruj serem Hochland Creamland śmietankowym.
- 6. Ułóż obok siebie ogórek i paluszki krabowe.
- 7. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
- 8. Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2. równomierne części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
- 9. Gotowe sushi ułóż na talerzu i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.