Powrót

Futomaki Creamland z paluszkiem krabowym

Składniki:
  •  0,5 płata nori
  •  80 g ryżu do sushi (ugotowanego)
  •  15 g sera Hochland Creamland śmietankowy
  •  1 liść sałaty masłowej
  •  20 g ogórka świeżego
  •  4-5 sztuk paluszków krabowych
DODATKI
  •  Wasabi
  •  Marynowany imbir
  •  Sos sojowy

Przepis krok po kroku

  • 1. Ogórek obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  • 2. Paluszki krabowe pokrój w słupki.
  • 3. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
  • 4. Ryż rozłóż wzdłuż połowy płata nori.
  • 5. Połóż liść sałaty, a jego wierzch posmaruj serem Hochland Creamland śmietankowym.
  • 6. Ułóż obok siebie ogórek i paluszki krabowe.
  • 7. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
  • 8. Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2. równomierne części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
  • 9. Gotowe sushi ułóż na talerzu i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.