Powrót
Futomaki Creamland z warzywami w tempurze
Składniki:
- 0,5 płata nori
- 70 g ryżu do sushi (ugotowanego)
- 1 liść sałaty masłowej
- 15 g sera Hochland Creamland śmietankowy
- 30 g słodkiej tykwy
- 30 g rzodkwi marynowanej takuan
- 30 g ogórka świeżego
- 20 g awokado
Przepis krok po kroku
- 1. Przygotuj tempurę: połącz składniki, doprowadź do konsystencji ciasta na naleśniki.
- 2. Ogórek obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
- 3. Przygotuj awokado: obierz, usuń pestkę i pokrój w paski.
- 4. Tak samo pokrój tykwę i rzodkiew.
- 5. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
- 6. Ryż rozłóż wzdłuż połowy płata nori.
- 7. Połóż liść sałaty, a jego wierzch posmaruj serem Hochland Creamland śmietankowym.
- 8. Ułóż na tym: ogórek, awokado, rzodkiew i tykwę.
- 9. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
- 10. Rozgrzej olej do temperatury 170oC.
- 11. Smaż całą rolkę sushi w oleju do uzyskania złotego koloru.
- 12. Wyjmij z tłuszczu, przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2. równomierne części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
- 13. Pokrojone kawałki odsącz na papierowym ręczniku.
- 14. Gotowe sushi ułóż na talerzu i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.