Powrót

Futomaki Creamland z warzywami w tempurze

Składniki:
  •  0,5 płata nori
  •  70 g ryżu do sushi (ugotowanego)
  •  1 liść sałaty masłowej
  •  15 g sera Hochland Creamland śmietankowy
  •  30 g słodkiej tykwy
  •  30 g rzodkwi marynowanej takuan
  •  30 g ogórka świeżego
  •  20 g awokado

Przepis krok po kroku

  • 1. Przygotuj tempurę: połącz składniki, doprowadź do konsystencji ciasta na naleśniki.
  • 2. Ogórek obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  • 3. Przygotuj awokado: obierz, usuń pestkę i pokrój w paski.
  • 4. Tak samo pokrój tykwę i rzodkiew.
  • 5. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
  • 6. Ryż rozłóż wzdłuż połowy płata nori.
  • 7. Połóż liść sałaty, a jego wierzch posmaruj serem Hochland Creamland śmietankowym.
  • 8. Ułóż na tym: ogórek, awokado, rzodkiew i tykwę.
  • 9. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
  • 10. Rozgrzej olej do temperatury 170oC.
  • 11. Smaż całą rolkę sushi w oleju do uzyskania złotego koloru.
  • 12. Wyjmij z tłuszczu, przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2. równomierne części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
  • 13. Pokrojone kawałki odsącz na papierowym ręczniku.
  • 14. Gotowe sushi ułóż na talerzu i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.