Powrót
Kaburamaki Cremette z łososiem, ogórkiem, marynowaną rzodkwią i tykwą
Składniki:
- 80 g ryżu (ugotowanego)
- 1⁄4 płata nori
- 15 g sera Hochland Cremette
- 50-60 g łososia
- 15 g rzodkwi takuan marynowanej
- 10 g ogórka świeżego
- 15 g tykwy kanpyo słodkiej
- Sól i pieprz do smaku
DODATKI
- Imbir marynowany
- Sos sojowy
- Wasabi
Propozycja rolki, która niezwykle pięknie się
prezentuje, dzięki swojej intensywnej kolorystyce.
Smakowity łosoś na zewnątrz nie tylko nadaje barwy,
ale sprawia wrażenie jakby go było bardzo dużo
w składzie, co może przełożyć się na ostateczną,
korzystną dla producenta cenę tego wariantu sushi.
Przepis krok po kroku
- 1. Ogórek obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
- 2. Pokrój w słupki rzodkiew, a tykwę w paski.
- 3. Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią (ponieważ to typ “odwróconego sushi”, który zakłada zawinięcie nori ze składnikami w środku, a ryż pozostaje na zewnątrz rolki).
- 4. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
- 5. Rozłóż ryż na całej jego powierzchni.
- 6. Ułóż na ryżu kawałki pokrojonego łososia.
- 7. Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat nori znalazł się tym razem na wierzchu (w razie potrzeby przesuń nori z ryżem bliżej krawędzi maty, gdzie zacznie się zwijanie rolki).
- 8. Nori posmaruj obficie serem Hochland Cremette, na tym rozłóż kawałki pokrojonego ogórka, rzodkiew i tykwę. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
- 9. Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
- 10. Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.