Powrót
Miniuramaki Cremette z pieczonym łososiem, mango i ostrym sosem
Składniki:
- 80 g ryżu (ugotowanego)
- 1⁄2 płata nori
- 15 g sera Hochland Cremette
- 80-100 g łososia
- 10 g mango
- 10 g sezamu prażonego
- Sos sriracha
- Sól i pieprz do smaku
DODATKI
- Imbir marynowany
- Sos sojowy
- Wasabi
W tej propozycji można wymiennie stosować każdy
rodzaj zwartej ryby i tworzyć alternatywne warianty.
Jest to bardzo ciekawa i atrakcyjna kompozycja
smakowa, ponieważ łączy smaki: pikantny, słodki,
słony i kwaskowy. Sezam dla urozmaicenia wyglądu
i pobudzenia zmysłów.
Przepis krok po kroku
- 1. Łososia ułóż na blasze, posyp pieprzem i upiecz w piecu konwekcyjno-parowym w 160oC (50% pary) przez około 5 minut, do momentu, aż mięso zetnie się w środku.
- 2. Odstaw do wystudzenia, aby tłuszcz nie wypłynął i ryba pozostała soczysta.
- 3. Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią (ponieważ uramaki to typ “odwróconego sushi”, który zakłada zawinięcie nori ze składnikami w środku, a ryż pozostaje na zewnątrz rolki).
- 4. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch. Rozłóż ryż na całej jego powierzchni i posyp sezamem.
- 5. Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat nori znalazł się tym razem na wierzchu (w razie potrzeby przesuń nori z ryżem bliżej krawędzi maty, gdzie zacznie się zwijanie rolki).
- 6. Nori posmaruj obficie serem Hochland Cremette, na tym rozłóż kawałki mango i upieczonego łososia.
- 7. Dodaj odrobinę sosu sriracha.
- 8. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie.
- 9. Uformuj w delikatny kwadrat.
- 10. Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
- 11. Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.