Powrót

Miniuramaki cremette z pieczonym łososiem, mango i ostrym sosem

Składniki:
  •  80 g ryżu (ugotowanego)
  •  1⁄2 płata nori
  •  15 g sera Hochland Cremette
  •  80-100 g łososia
  •  10 g mango
  •  10 g sezamu prażonego
  •  Sos sriracha
  •  Sól i pieprz do smaku
DODATKI
  •  Imbir marynowany
  •  Sos sojowy
  •  Wasabi
W tej propozycji można wymiennie stosować każdy rodzaj zwartej ryby i tworzyć alternatywne warianty. Jest to bardzo ciekawa i atrakcyjna kompozycja smakowa, ponieważ łączy smaki: pikantny, słodki, słony i kwaskowy. Sezam dla urozmaicenia wyglądu i pobudzenia zmysłów.

Przepis krok po kroku

  • 1. Łososia ułóż na blasze, posyp pieprzem i upiecz w piecu konwekcyjno-parowym w 160oC (50% pary) przez około 5 minut, do momentu, aż mięso zetnie się w środku.
  • 2. Odstaw do wystudzenia, aby tłuszcz nie wypłynął i ryba pozostała soczysta.
  • 3. Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią (ponieważ uramaki to typ “odwróconego sushi”, który zakłada zawinięcie nori ze składnikami w środku, a ryż pozostaje na zewnątrz rolki).
  • 4. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch. Rozłóż ryż na całej jego powierzchni i posyp sezamem.
  • 5. Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat nori znalazł się tym razem na wierzchu (w razie potrzeby przesuń nori z ryżem bliżej krawędzi maty, gdzie zacznie się zwijanie rolki).
  • 6. Nori posmaruj obficie serem Hochland Cremette, na tym rozłóż kawałki mango i upieczonego łososia.
  • 7. Dodaj odrobinę sosu sriracha.
  • 8. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie.
  • 9. Uformuj w delikatny kwadrat.
  • 10. Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
  • 11. Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.