Powrót
1 45min

Uramaki Creamland z wędzonym łososiem

Składniki:
SKŁADNIKI
  •  0,5 płata nori
  •  70 g ryżu do sushi
  •  100 g sera Hochland Creamland z ogórkiem i koperkiem
  •  15 g ogórka świeżego
  •  100 g łososia wędzonego na zimno
RYŻ + ZAPRAWA
  •  200 g ryżu do sushi
  •  1 listek kombu
  •  6 łyżek octu ryżowo - zbożowego
  •  3 łyżki cukru
  •  2 łyżeczki soli
DODATKI
  •  Koperek
  •  Wasabi
  •  Marynowany imbir
  •  Sos sojowy

Przepis krok po kroku

  • 1. Wypłucz ryż do sushi, zagotuj wodę z kombu.
  • 2. Gotuj ryż przez 15 minut, następnie odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut.
  • 3. Przygotuj zaprawę do ryżu: w małym garnku wymieszaj ocet, cukier i sól.
  • 4. Podgrzewaj mieszając aż do rozpuszczenia składników.
  • 5. Nie dopuść do zagotowania zaprawy, odstaw ją do wystudzenia, następnie dodaj zaprawę do ugotowanego ryżu.
  • 6. Ogórek obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  • 7. Pokrój łososia w cienkie paski (ok. 0,5 cm grubości).
  • 8. Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią (ponieważ uramaki to typ “odwróconego sushi”, który zakłada zawinięcie nori ze składnikami w środku, a ryż pozostaje na zewnątrz rolki).
  • 9. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
  • 10. Ryż rozłóż wzdłuż połowy płata nori, na całej jego powierzchni (która będzie zewnętrzna).
  • 11. Ułóż na ryżu kawałki pokrojonego łososia.
  • 12. Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat nori znalazł się tym razem na wierzchu (w razie potrzeby przesuń nori z ryżem bliżej krawędzi maty, gdzie zacznie się zwijanie rolki).
  • 13. Nori posmaruj obficie serem Hochland Creamland z ogórkiem i koperkiem, na tym rozłóż kawałki pokrojonego ogórka.
  • 14. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
  • 15. Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2. równomierne części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
  • 16. Gotowe sushi ułóż na talerzu i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.