Powrót
Uramaki Creamland z wędzonym łososiem
Składniki:
SKŁADNIKI
- 0,5 płata nori
- 70 g ryżu do sushi
- 100 g sera Hochland Creamland z ogórkiem i koperkiem
- 15 g ogórka świeżego
- 100 g łososia wędzonego na zimno
RYŻ + ZAPRAWA
- 200 g ryżu do sushi
- 1 listek kombu
- 6 łyżek octu ryżowo - zbożowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
DODATKI
- Koperek
- Wasabi
- Marynowany imbir
- Sos sojowy
Przepis krok po kroku
- 1. Wypłucz ryż do sushi, zagotuj wodę z kombu.
- 2. Gotuj ryż przez 15 minut, następnie odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut.
- 3. Przygotuj zaprawę do ryżu: w małym garnku wymieszaj ocet, cukier i sól.
- 4. Podgrzewaj mieszając aż do rozpuszczenia składników.
- 5. Nie dopuść do zagotowania zaprawy, odstaw ją do wystudzenia, następnie dodaj zaprawę do ugotowanego ryżu.
- 6. Ogórek obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
- 7. Pokrój łososia w cienkie paski (ok. 0,5 cm grubości).
- 8. Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią (ponieważ uramaki to typ “odwróconego sushi”, który zakłada zawinięcie nori ze składnikami w środku, a ryż pozostaje na zewnątrz rolki).
- 9. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch.
- 10. Ryż rozłóż wzdłuż połowy płata nori, na całej jego powierzchni (która będzie zewnętrzna).
- 11. Ułóż na ryżu kawałki pokrojonego łososia.
- 12. Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat nori znalazł się tym razem na wierzchu (w razie potrzeby przesuń nori z ryżem bliżej krawędzi maty, gdzie zacznie się zwijanie rolki).
- 13. Nori posmaruj obficie serem Hochland Creamland z ogórkiem i koperkiem, na tym rozłóż kawałki pokrojonego ogórka.
- 14. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie, aby uzyskać pożądany kształt i równe porcje sushi.
- 15. Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2. równomierne części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
- 16. Gotowe sushi ułóż na talerzu i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.