Powrót

Kopytka z grzybami i pianką Cagliata

Składniki:
SOS GRZYBOWY
  •  100 g boczniaków ostrygowych
  •  100 g Portobello
  •  100 g shitake
  •  20 g szalotki
  •  1 gałązka świeżego tymianku
  •  10 g oleju
  •  10 g masła
  •  Sól, pieprz do smaku
  •  20 g białego wina
KOPYTKA
  •  400 g ugotowanych ziemniaków
  •  100 g mąki ziemniaczanej
  •  Sól
  •  1 jajko
  •  100 g Tachoon cress
PIANA Z SERA
  •  320 g sera Cagliata
  •  110 g mleka 3,2%
  •  50 g śmietany 36%
  •  2,9 g joty

Przepis krok po kroku

  • 1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i masła
  • 2. Posiekaj szalotkę w drobną kostkę
  • 3. Wrzuć szalotkę na patelnię i przesmaż mieszając aż zrobi się przezroczysta
  • 4. Umyj i osusz grzyby, pokrój je i dodaj do podsmażonej szalotki
  • 5. Smaż przez 3-4 minuty mieszając
  • 6. Dodaj listki tymianku obrane z gałązki
  • 7. Podlej białym winem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem
  • 8. Zagotuj wodę z solą
  • 9. Rozgnieć ugotowane ziemniaki na puree
  • 10. Wymieszaj pure ziemniaczane z mąką, solą i jajkiem
  • 11. Zagnieć ciasto, uformuj rolki i tnij na kopytka
  • 12. Wrzuć kopytka do wrzącej wody i gotuj minutę od wypłynięcia na powierzchnię
  • 13. Odcedź na sicie i zahartuj zimną wodą