Powrót
Kopytka z grzybami i pianką Cagliata
Składniki:
SOS GRZYBOWY
- 100 g boczniaków ostrygowych
- 100 g Portobello
- 100 g shitake
- 20 g szalotki
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 10 g oleju
- 10 g masła
- Sól, pieprz do smaku
- 20 g białego wina
KOPYTKA
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g mąki ziemniaczanej
- Sól
- 1 jajko
- 100 g Tachoon cress
PIANA Z SERA
- 320 g sera Cagliata
- 110 g mleka 3,2%
- 50 g śmietany 36%
- 2,9 g joty
Przepis krok po kroku
- 1. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i masła
- 2. Posiekaj szalotkę w drobną kostkę
- 3. Wrzuć szalotkę na patelnię i przesmaż mieszając aż zrobi się przezroczysta
- 4. Umyj i osusz grzyby, pokrój je i dodaj do podsmażonej szalotki
- 5. Smaż przez 3-4 minuty mieszając
- 6. Dodaj listki tymianku obrane z gałązki
- 7. Podlej białym winem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem
- 8. Zagotuj wodę z solą
- 9. Rozgnieć ugotowane ziemniaki na puree
- 10. Wymieszaj pure ziemniaczane z mąką, solą i jajkiem
- 11. Zagnieć ciasto, uformuj rolki i tnij na kopytka
- 12. Wrzuć kopytka do wrzącej wody i gotuj minutę od wypłynięcia na powierzchnię
- 13. Odcedź na sicie i zahartuj zimną wodą