Powrót
Gazpacho z cremette i pieczoną papryką
Składniki:
- 200 g sera Hochland Cremette
- 50 g szczypiorku z cebuli dymki
- 100 g czerwonej papryki pieczonej
- 300 ml mleka kokosowego
- 40 g kolendry świeżej
- Sól i pieprz do smaku
- Skórka starta z 1 limonki
SALSA
- 50 g ananasa
- 50 g ogórka zielonego
- 10 g kolendry świeżej
- 15 g orzechów ziemnych
- 30 g cebuli czerwonej
- 8 kropli sosu Tabasco
Do podania:
- 20 g świeżego mango
- Liście kolendry
- Nachosy
Przepis krok po kroku
- 1. Do robota kuchennego lub blendera dodaj ser Hochland Cremette i wszystkie pozostałe składniki na zupę, a następnie całość dokładnie zblenduj.
- 2. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz skórką startą z limonki.
- 3. Przygotuj salsę. Ananasa obierz i pokrój w drobną kostkę.
- 4. Z ogórka usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę (podobną jak pokrojony ananas).
- 5. Umytą i oczyszczoną cebulę pokrój drobno. Posiekaj orzechy.
- 6. Wymieszaj w misce: ananasa, ogórka, cebulę, kolejno dodaj orzechy, sos Tabasco oraz posiekaną kolendrę.
- 7. Dopraw do smaku. Mango pokrój w plastry. Do zupy nałóż porcję salsy, dodaj plastry mango i udekoruj liśćmi kolendry.
- 8. Podawaj z nachosami.