Powrót

Gazpacho z cremette i pieczoną papryką

Składniki:
  •  200 g sera Hochland Cremette
  •  50 g szczypiorku z cebuli dymki
  •  100 g czerwonej papryki pieczonej
  •  300 ml mleka kokosowego
  •  40 g kolendry świeżej
  •  Sól i pieprz do smaku
  •  Skórka starta z 1 limonki
SALSA
  •  50 g ananasa
  •  50 g ogórka zielonego
  •  10 g kolendry świeżej
  •  15 g orzechów ziemnych
  •  30 g cebuli czerwonej
  •  8 kropli sosu Tabasco
Do podania:
  •  20 g świeżego mango
  •  Liście kolendry
  •  Nachosy

Przepis krok po kroku

  • 1. Do robota kuchennego lub blendera dodaj ser Hochland Cremette i wszystkie pozostałe składniki na zupę, a następnie całość dokładnie zblenduj.
  • 2. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz skórką startą z limonki.
  • 3. Przygotuj salsę. Ananasa obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • 4. Z ogórka usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę (podobną jak pokrojony ananas).
  • 5. Umytą i oczyszczoną cebulę pokrój drobno. Posiekaj orzechy.
  • 6. Wymieszaj w misce: ananasa, ogórka, cebulę, kolejno dodaj orzechy, sos Tabasco oraz posiekaną kolendrę.
  • 7. Dopraw do smaku. Mango pokrój w plastry. Do zupy nałóż porcję salsy, dodaj plastry mango i udekoruj liśćmi kolendry.
  • 8. Podawaj z nachosami.