Powrót

Krem z kalafiora i sera cagliata z oliwą truflową

Składniki:
  •  1 kalafior mały
  •  750 ml bulionu warzywnego
  •  250 ml mleka
  •  250 g sera Hochland Cagliata w granulkach lub w bloku
  •  3 plastry sera Hochland Cheddar
  •  1 cebula mała
  •  2 ząbki czosnku
  •  2 gałązki tymianku
  •  1 łodyga selera naciowego
  •  1 łyżeczka musztardy angielskiej
  •  1 łyżeczka curry
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  Sól i pieprz do smaku
  •  1⁄2 pęczka koperku świeżego

Przepis krok po kroku

  • 1. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kalafiora wcześniej podzielonego na drobne różyczki.
  • 2. Gdy kalafior lekko się zarumieni, dodaj resztę warzyw pokrojonych w kostkę i podsmaż je na wolnym ogniu przez następne 5-10 minut do zeszklenia.
  • 3. Po tym czasie zalej warzywa bulionem, dodaj listki tymianku, curry oraz musztardę, zmniejsz ogień do minimum i gotuj wszystko razem około 15 minut pod przykryciem.
  • 4. Bazę zupy przelej do naczynia miksującego i zblenduj na gładko, przelej z powrotem do garnka, dodaj ser Hochland Cagliata w granulkach lub w bloku po rozdrobnieniu, następnie mleko.
  • 5. Podgrzej całość do rozpuszczenia się sera, dopraw solą i pieprzem.
  • 6. Zupę podawaj z pokrojonymi w cienkie paski plastrami sera Hochland Cheddar i listkami świeżego koperku.