Powrót
Zupa krem z kukurydzy z cremette
Składniki:
- 600 g kukurydzy (mrożonej w ziarnach)
- 500 ml mleka kokosowego
- 200 ml śmietany 30%
- 300 g sera Hochland Cremette
- 30 g imbiru świeżego
- 100 g szalotki
- 1 papryczka chili
- 10 g masła
- 5 g gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
- Chipsy z tapioki
- Listki kolendry i pokrojona na ćwiartki limonka
Przepis krok po kroku
- 1. Obierz imbir i pokrój na mniejsze kawałki. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę.
- 2. Papryczkę chili pokrój na paski. W garnku rozpuść masło, dodaj pokrojone warzywa i podsmaż chwilę.
- 3. Następnie dodaj kukurydzę oraz mleko kokosowe i śmietanę.
- 4. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- 5. Kolejno dodaj ser Hochland Cremette oraz gałkę muszkatołową.
- 6. Całość zmiksuj na jednolity krem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 7. Zupę podawaj z chipsami z tapioki, ćwiartką limonki i udekorowaną kawałkami świeżej papryczki chili, posypaną listkami kolendry.