Powrót

Zupa krem z kukurydzy z cremette

Składniki:
  •  600 g kukurydzy (mrożonej w ziarnach)
  •  500 ml mleka kokosowego
  •  200 ml śmietany 30%
  •  300 g sera Hochland Cremette
  •  30 g imbiru świeżego
  •  100 g szalotki
  •  1 papryczka chili
  •  10 g masła
  •  5 g gałki muszkatołowej
  •  Sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
  •  Chipsy z tapioki
  •  Listki kolendry i pokrojona na ćwiartki limonka

Przepis krok po kroku

  • 1. Obierz imbir i pokrój na mniejsze kawałki. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę.
  • 2. Papryczkę chili pokrój na paski. W garnku rozpuść masło, dodaj pokrojone warzywa i podsmaż chwilę.
  • 3. Następnie dodaj kukurydzę oraz mleko kokosowe i śmietanę.
  • 4. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  • 5. Kolejno dodaj ser Hochland Cremette oraz gałkę muszkatołową.
  • 6. Całość zmiksuj na jednolity krem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 7. Zupę podawaj z chipsami z tapioki, ćwiartką limonki i udekorowaną kawałkami świeżej papryczki chili, posypaną listkami kolendry.