90gboczku dojrzewającego w plastrachlub 140 g boczku wędzonego w plastrach
100gsos curry
200gsera Hochland Cremette
40gszczypiorku z cebuli dymki
1jabłko zielone
Sos curry
500gcebuli białej
180gpomidorów
15gimbiru świeżego
1/2łyżkikolendry w ziarnach
1/2laski kory cynamonowej
2sztuki anyżugwiazdek
1/2łyżkiprzyprawy curry żółtej
1/4łyżkikurkumy w proszku
1/4łyżkipapryki słodkiej w proszku
1/4łyżkikuminu
50mloleju
sól i pieprz do smaku
Do dekoracji
łyżka kaparów
kiełki rzodkwi daikon
kiełki ogórecznika
Instrukcje
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę, pomidora pokrój w większą kostkę.
Imbir obierz i pokrój na małe kawałki.
W garnku rozgrzej olej i następnie podsmaż cebulę, po chwili dodaj kolejno anyż, cynamon, kolendrę i imbir.
Usmaż na złoty kolor.
Następnie dodaj pomidory i podsmaż przez kolejne 3 minuty, po tym czasie dodaj resztę przypraw i smaż na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić sosu.
Sos ostudź, wyciągnij gwiazdki anyżu oraz korę cynamonową.
Ser Hochland Cremette utrzyj w misce, dodaj do niego przygotowany sos curry i dokładnie wymieszaj.
Następnie wsyp drobno pokrojoną kolendrę.
Gdy stosujesz boczek wędzony - nagrzej piekarnik do 180oC, następnie ułóż boczek oraz szczypiorek na blaszce i piecz przez 6-8 minut.
Następnie wyjmij boczek i ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Bagietki podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 2 minuty, aby były złociste i chrupiące.
Ciepłe pieczywo przekrój nożem z piłką na pół.
Jabłko pokrój w cienkie paski. Dolną połówkę posmaruj serem Hochland Cremette z curry i dodatkami, na tym ułóż plastry boczku.
Dodaj kilka kawałków jabłka, szczypiorek i odrobinę kaparów oraz posyp kiełkami.