W ciepłym mleku rozpuść łyżeczkę cukru oraz drożdże.
Poczekaj chwilę, aż drożdże zaczną pracować.
Następnie z mąki, jajek, soli, barwnika oraz zaczynu - wyrób przy pomocy robota kuchennego gładkie ciasto.
Przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie z ciasta formuj bułki o wadze 120 g. Połóż je na perforowaną blaszkę i paruj w piekarniku konwekcyjnym przez 15 minut przy 100% pary w 100°C.
Buraki umyj, obierz i pokrój na kawałki, przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem, polej dwiema łyżkami oliwy, oprósz solą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
Po upieczeniu buraki ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
Uformuj pięć kotletów, ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
W kielichu urządzenia miksującego umieść pomidora, cebulę oraz pozbawioną nasion paprykę, całość zblenduj, przelej do rondla i zredukuj wraz z przyprawami i ziołami.
Gdy chutney odpowiednio zgęstnieje, dopraw go octem winnym, solą, cukrem i pieprzem. Miąższ z awokado przełóż do miski, dodaj czosnek, sól, pieprz, kwaśną śmietanę i sok z cytryny.
Ugnieć wszystko razem.
Gotową bułkę przekrój na pół, dolną część posmaruj guacamole, następnie połóż sałatę, gorącego burgera buraczanego, plastry sera Hochland Cheddar i Gouda oraz pokrojone chrupkie warzywa.
Górną część bułki posmaruj chutneyem paprykowym i przykryj pozostałą część.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!