Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Odkryj przepis na:
Ciasto czekoladowe z kremem a’la mascarpone na bazie Cremette Pure
Wydrukuj przepis
Rodzaj:
Deser
Porcje:
1
kostka 20x20 cm
Składniki
CIASTO CZEKOLADOWE
60
g
mąka pszenna
10
g
kakao
55
g
cukier kryształ
1,5
g
soda
1,5
g
proszek do pieczenia
30
g
syrop glukozowy
100
g
mleko
50
g
masło
35
g
jajka
70
g
czekolada 70%
SEROWY WHIPPING GANACHE
275
g
śmietana
44
g
cukier inwertowany
5,5
g
żelatyna
165
g
biała czekolada
415
g
Cremette Pure
Instrukcje
CIASTO CZEKOLADOWE
Mleko, masło i cukier zagotować, dodać czekoladę i syrop glukozowy, wymieszać.
Dodać jajka, wymieszać.
Suche składniki wymieszać razem, dodać do masy czekoladowej.
Wylać do formy 20x20cm w ilości 410g/sztukę i piec w 170ºC przez 25 - 30minut.
SEROWY WHIPPING GANACHE
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie.
Śmietankę zagotować z cukrem inwertowanym.
Zalać czekoladę i żelatynę, zblendować. Dodać ser Cremette Pure i ponownie zblendować.
Chłodzić przez 12 godzin.
ZŁOŻENIE:
Ściąć delikatnie górę ciasta, aby było równe.
Ubić serkowy whipping ganache.
Szprycować na ciasto tylką ściętą pod kątem w ilości 800g / sztukę.
Schłodzić i pokroić na kawałki
Udekorować prostokątem z czekolady posypanym cukrem pudrem oraz złotem.
Spodobał Ci się przepis?
Obserwuj nas
na Instagramie!
Wróć do listy przepisów