Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Odkryj przepis na:
Cytrynowy sernik a'la mascarpone na bazie Cremette Pure
Wydrukuj przepis
Rodzaj:
Deser
Porcje:
3
serniki o średnicy 18 cm
Składniki
BISZKOPT Z POMARAŃCZY
120
g
cukier
160
g
mąka pszenna
8
g
proszek do pieczenia
150
g
jajka
130
g
oliwa z oliwek
64
g
sok z pomarańczy
LEMON CURD
140
g
sok z cytryny
150
g
jajka
90
g
cukier
140
g
masło
70
g
czekolada biała
MUS CYTRYNOWY
150
g
sok z cytryny
45
g
sok z bergamotki
225
g
czekolada biała
18
g
żelatyna
600
g
Cremette Pure
900
g
śmietana 32%
ZAMSZ
500
g
czekolada biała
200
g
masło kakaowe
qs. barwnik żółty
qs. barwnik biały
Instrukcje
BISZKOPT Z POMARAŃCZY
Jajka ubić z cukrem.
Suche składniki wymieszać razem.
Sok, oliwę z oliwek wymieszać razem.
Do ubitych jaj dodać wymieszane mokre składniki, wymieszać.
Kolejno dodać suche składniki, wymieszać.
Rozłożyć do foremek o średnicy 18cm po 200g /1szt.
Wypiekać w 165ºC przez 15-20 minut.
LEMON CURD
Sok, jajka i cukier podgrzać do 85ºC.
Dodać czekoladę, zblendować.
Schłodzić do 40ºC.
Dodać pokrojone masło, zblendować.
Wylać do formy o średnicy 16cm 220g/szt., zamrozić.
MUS CYTRYNOWY
Zagotować sok z cytryny i bergamotki.
Dodać namoczoną wcześniej żelatynę i połączyć składniki.
Rozpuścić białą czekoladę, dodać do masy i zblendować.
W mikserze ubić rózgą Cremette Pure ze śmietanką na 3/4.
Połączyć obie masy ze sobą, wymieszać.
ZAMSZ
Rozpuścić razem masło kakaowe i czekoladę.
Podzielić masę na dwie porcje.
Do każdej porcji dodać barwnik do czekolady, zblendować.
ZŁOŻENIE:
Do formy o średnicy 18cm zabezpieczonej folią z dołu wylać mus serowy 350g/szt.
Włożyć zamrożony lemon curd.
Wylać mus serowy 300g/szt.
Zamknąć ramkę biszkoptem pomarańczowym. Zamrozić.
Wyjąć z ramki. Zamszować tort od góry na biało. Zamrozić.
Ułożyć na torcie ramkę 14cm owiniętą folią.
Zamszować tort na żółto.
Przełożyć na podkład.
Opcjonalnie można dekorować wstążką z czekolady.
Spodobał Ci się przepis?
Obserwuj nas
na Instagramie!
Wróć do listy przepisów