Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Odkryj przepis na:
Flan cheesecake „piegusek” - sernik z makiem na bazie Cremette na spodzie piernikowym
Wydrukuj przepis
Rodzaj:
Deser
Porcje:
2
serniki o średnicy 18 cm
Składniki
PIERNIKOWE CIASTO 175G/SZT.
125
g
miód
32
g
mleko
62
g
masło
55
g
cukier kryształ
55
g
jajka
250
g
mąka pszenna
7,5
g
soda
5
g
kakao
12
g
przyprawa do piernika
FLAN
800
g
mleko
800
g
Cremette
20
g
masło
40
g
mak niebieski
300
g
jajka
240
g
cukier
70
g
skrobia kukurydziana
Instrukcje
PIERNIKOWE CIASTO 175G/SZT.
Miód, mleko, masło i cukier podgrzać i połączyć, następnie schłodzić.
Dodać jajka, wymieszać
Wszystkie suche składniki wymieszać razem.
Rozwałkować, wykroić odpowiednie kształty. Zamrozić.
Wypiekać w 175 ºC przez około 15 minut.
FLAN
Mleko, ser Cremette, masło i mak niebieski zagotować.
Wymieszać razem jajka, cukier i skrobię.
Połączyć obie masy ze sobą.
Ponownie podgrzać do zgęstnienia masy w garnku.
ZŁOŻENIE:
Do wypieczonej formy z piernikiem włożyć na boki papier do pieczenia.
Do formy wylać gorący flan w ilości 1150g/szt.
Odstawić do schłodzenia w lodówce, aż stwardnieje powierzchnia.
Piec w 165 ºC przez 45 minut. Odstawić do schłodzenia.
Opcjonalnie można dekorować płatkami z czekolady i sable.
Spodobał Ci się przepis?
Obserwuj nas
na Instagramie!
Wróć do listy przepisów