Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Odkryj przepis na:
Jesienny sernik na zimno zakręcony powidłami na Cremette Pure
Wydrukuj przepis
Rodzaj:
Deser
Porcje:
1
sernik o średnicy 18 cm
Składniki
CRUNCH Z PROSA
13
g
proso
35
g
prażynki
70
g
czekolada 55%
54
g
pasta migdałowa
SERNIK NA ZIMNO
220
g
śmietana ubita
45
g
cukier puder
165
g
Cremette Pure
4
g
żelatyna
45
g
śmietana
POWIDŁA
1000
g
śliwki
100
g
cukier
NAPPAGE NA CIEPŁO
700
g
woda
400
g
cukier
300
g
syrop glukozowy
300
g
dekstroza
8
g
pektyna NH
2
g
kwasek cytrynowy
2
g
woda
Instrukcje
CRUNCH Z PROSA
Czekoladę i pastę migdałową rozpuścić.
Dodać prażynki i proso. Wymieszać razem.
Rozłożyć do formy o średnicy 18cm po 170g.
Schłodzić.
SERNIK NA ZIMNO
Żelatynę namoczyć. Śmietanę i cukier puder zagotować.
Dodać żelatynę. Schłodzić.
Ubić śmietanę z Cremette Pure. Połączyć obie masy razem.
Wyszprycować do formy z crunchem 430g/szt.
POWIDŁA
Obrać i wypestkować śliwki, zasypać je cukrem.
Gotować na wolnym ogniu. około 1,5-2 godzin.
Schłodzić.
NAPPAGE NA CIEPŁO
Pektynę połączyć z dekstrozą 50g.
Wodę, syrop i cukier podgrzać do 40 ºC.
Dodać wymieszaną pektynę.
Gotować przez 1 – 2 minut.
Po zagotowaniu dodać kwasek wymieszany z wodą.
Odstawić do schłodzenia.
ZŁOŻENIE:
Crunch z proso rozłożyć do formy o średnicy 18cm po 170g. Schłodzić.
Masę serową przełożyć do formy 430g. Polać ją powidłami.
Wymieszać delikatnie powidła z masą serową zostawiając masy lekko „zakręcone”, a nie całkiem wymieszane.
Mrozić przez 2 godziny.
Podgrzać nappage i polać nim sernik.
Spodobał Ci się przepis?
Obserwuj nas
na Instagramie!
Wróć do listy przepisów