Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
Odkryj przepis na:
Limonkowo-czekoladowy sernik na zimno
Wydrukuj przepis
Czas przygotowania:
20
minuty
minuty
Rodzaj:
Deser
Porcje:
12
Składniki
500
g
sera Hochland Cremette
1
opakowanie ciasteczek czekoladowych
20
g
masła
200
ml
mleka kokosowego
3
listki żelatyny
2
limonki
120
g
cukru pudru
karambola i pistacje do dekoracji
Instrukcje
przygotuj spody - rozgnieć ciasteczka wałkiem w torebce foliowej
przełóż pokruszone ciastka do miski, dodaj roztopione masło i wymieszaj na gładką masę
spód formy wyłóż masą ciasteczkową, lekko ugniataj i wyrównaj, następnie odstaw w chłodne miejsce
żelatynę rozpuść zgodnie z przepisem na opakowaniu
ser Cremette zmiksuj z mlekiem kokosowym i cukrem pudrem
dodaj roztwór żelatyny i dokładnie wymieszaj
wyciśnij sok z jednej limonki i dodaj do masy sernikowej
otrzyj cienko (tylko zewnętrzną zieloną warstwę) skórkę z drugiej limonki, uprzednio wyparzonej, następnie dodaj do pozostałych składników
drobniutko pokrój miąższ jednej limonki, po usunięciu przegród nasiennych, błonek i pestek wmieszaj do sernika
masę serową wlej do formy na spód z herbatników
odstaw w chłodne miejsce do stężenia na kilka godzin
sernik udekoruj plasterkami karamboli i orzechami pistacjowymi
sernik możesz przygotować również w formie porcjowanej, w silikonowych foremkach, wykończony limonkowym żelem i udekorowany listkiem bazylii
Spodobał Ci się przepis?
Obserwuj nas
na Instagramie!
Wróć do listy przepisów