Łososia ułóż na blasze, posyp pieprzem i upiecz w piecu konwekcyjno-parowym w 160oC (50% pary) przez około 5 minut, do momentu, aż mięso zetnie się w środku.
Odstaw do wystudzenia, aby tłuszcz nie wypłynął i ryba pozostała soczysta.
Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią (ponieważ uramaki to typ “odwróconego sushi”, który zakłada zawinięcie nori ze składnikami w środku, a ryż pozostaje na zewnątrz rolki).
Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch. Rozłóż ryż na całej jego powierzchni i posyp sezamem.
Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat nori znalazł się tym razem na wierzchu (w razie potrzeby przesuń nori z ryżem bliżej krawędzi maty, gdzie zacznie się zwijanie rolki).
Nori posmaruj obficie serem Hochland Cremette, na tym rozłóż kawałki mango i upieczonego łososia.
Dodaj odrobinę sosu sriracha.
Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie.
Uformuj w delikatny kwadrat.
Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem - na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części (do uzyskania pożądanej ilości - 6 lub 8 sztuk).
Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi.
Użyte produkty Hochland
W tej propozycji można wymiennie stosować każdy rodzaj zwartej ryby i tworzyć alternatywne warianty. Jest to bardzo ciekawa i atrakcyjna kompozycja smakowa, ponieważ łączy smaki: pikantny, słodki, słony i kwaskowy. Sezam dla urozmaicenia wyglądu i pobudzenia zmysłów.
Spodobał Ci się przepis?Obserwuj nas na Instagramie!